Meer over Longkanker

longkankerLongkanker

Longkanker is de vorm kanker die in Nederland de meeste sterf gevallen heeft, bij mannen is dit dan ook één van de meest voorkomende vormen van kanker. Bij vrouwen komt deze ziekte op de derde plek. Omdat er bij longkanker pas in een laat stadium klachten ontstaan heeft er vaak voordat de diagnose gesteld wordt al uitzaaiingen plaatsgevonden, hierdoor is een operatie bij een groot aantal patiënten (75%) niet meer mogelijk.

Wat is longkanker

xray-longkankerLongkanker is een kwaadaardige tumor in het longweefsel of in de luchtpijpvertakkingen. Deze tumor bestaat uit cellen die zich snel en ongeremd delen en er toe instaat zijn om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden (uitzaaien). Er zijn verschillende vormen longkanker, kleincellige en niet-kleincellige. Het verschil tussen deze twee soorten is dat niet-kleincellige minder snel groeit en ook minder risico heeft op uitzaaiing naar andere delen van het lichaam. Ongeveer driekwart van de patiënten heeft een niet-kleincellige vorm van longkanker.

Oorzaak longkanker

Longkanker kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. De belangrijkste veroorzaker van deze vorm van kanker is roken. 90% van de mensen die gediagnostiseerd wordt met deze vorm van kanker heeft gerookt. Er zijn ook patiënten die niet roken maar toch nogde diagnose hiervoor hebben gekregen, dit komt door het passief meeroken met iemand uit bijvoorbeeld het huishouden. Een andere oorzaak is blootstelling aan asbest, radongas of luchtvervuiling. Er kan ook kanker in de longen ontstaat door uitzaaiing van bijvoorbeeld borstkanker of prostaatkanker, echter wordt deze vorm vernoemd naar de plaats waar de kanker het eerst is ontstaan.

Symptomen longkanker

De symptomen ontstaan vaak laat waardoor de diagnose vaak laat vastgesteld wordt. Enkele klachten die patiënten kunnen hebben zijn extreem afvallen en een verminderde eetlust, veel hoesten en dit soms met bloed, slikklachten, voortdurende pijn, benauwdheid en trommelstokvingers. Per patiënt kunnen de klachten verschillen.

longkanker-rokenBehandeling longkanker

Nadat de diagnose voor longkanker is gesteld zijn de vooruitzichten vaak in het algemeen slecht. Minder dan 25% van de patiënten waarbij een vorm van deze ziekte is vastgesteld komt in aanmerking voor een operatie. Bij deze operatie wordt een deel van de longen of de gehele long verwijderd uit het lichaam. Echter komt de ziekte binnen 5 jaar weer terug bij de helft van de geopereerde patiënten. Op operatieve verwijdering na wordt deze variant van kanker ook behandeld met bestraling en chemotherapie of een combinatie hiervan.

60% van de patiënten waarbij de diagnose voor deze ziekte is gesteld overlijdt binnen een jaar, overige patiënten overlijden vaak in de jaren daarop (over de 30% overlijdt tussen het 2e en 5e jaar) het percentage van de vijfjaars-overleving bij longkanker ligt onder de 10%.

Leuk? post