In Nederland ben je altijd verplicht om een rechtsvorm voor je bedrijf te kiezen. Dit is dan ook één van de eerste beslissingen die je als beginnend ondernemer moet maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het starten van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv). Bij het kiezen van de juiste rechtsvorm spelen ongelooflijk veel verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld of je alleen of een bedrijf met anderen op wilt richten, hoeveel winst je denkt te behalen en wat fiscaal de aantrekkelijkste optie is. Wil jij weten of het oprichten van een bv, eenmanszaak of vof voor jou de beste keuze is? Maar heb je geen idee waar je rekening mee moet houden. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie voor je verzameld.
Wat is een rechtsvorm?
Voordat je de juiste keuze kunt maken, is het eerst belangrijk om te beseffen waarom je überhaupt een rechtsvorm moet kiezen. Want wat houdt dit dan precies in?
Een rechtsvorm is de vorm die je kiest voor je bedrijf en die vervolgens juridisch vastgelegd wordt. Aan elke rechtsvorm worden andere eisen en verantwoordelijkheden gesteld. De rechtsvorm bepaalt bijvoorbeeld aan welke belastingregels je je moet houden, maar ook wie en in welke mate iemand aansprakelijk is voor bijvoorbeeld de schulden die door het bedrijf worden gemaakt. In andere woorden: in de rechtsvorm zitten de regels vastgelegd waar jij je aan moet houden als ondernemer. Elke rechtsvorm kent weer andere regels.
Bepaal in hoeverre je risico wilt nemen
Aan het starten van een eigen bedrijf zitten uiteraard altijd risico’s verbonden. Hoeveel risico je precies wilt nemen is echter van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Stel, je kiest voor de oprichting van een eenmanszaak. Dit is het eenvoudigst. Je hoeft je enkel te registreren bij de KvK en je bent klaar. Het nadeel van een eenmanszaak is echter dat jij als persoon volledig verantwoordelijk blijft. Mocht er iets met het bedrijf gebeuren en je bijvoorbeeld onverhoopt failliet gaan, dan zullen mogelijke schulden op jouw privé-vermogen verhaald kunnen worden. Dat niet alleen, het is ook mogelijk dat ze dit bij je partner zullen vragen. Dit is dus het risico dat je neemt als ondernemer van een eenmanszaak.
Als je echter kiest voor een rechtsvorm waarbij het bedrijf als rechtspersoon wordt gezien, dan zal het risico stukken minder worden. Jij bent dan enkel in dienst van het bedrijf. De verantwoording ligt bij de rechtspersoon – dus het bedrijf – zelf. Jij kunt enkel in uitzonderlijke situaties verantwoordelijk worden gehouden. Meestal wanneer kan worden aangetoond dat er sprake was van een onbehoorlijk bestuur.
Onderzoek wat belastingtechnisch het voordeligst is
Aan de hand van de Firm24 rechtsvormkeuze test ontdek je eenvoudig welke rechtsvorm het meest geschikt is. Dit is op basis van enkele persoonlijke gegevens. Maar weet je ook wat in de praktijk de beste optie is? Daarom is het altijd verstandig om ook een deskundige mee te laten kijken en een berekening uit te laten voeren. Een accountant of boekhouder kan eenvoudig berekenen wat belastingtechnisch de voordeligste optie is.