Zwart werken in de bouw nadelig

Er wordt enorm veel zwart gewerkt in de bouw. Daarom komen er steeds meer extra controles op nieuwbouwlocaties en andere bouwplaatsen. Bij meer dan een vijfde van de bouwklussen wordt zwart gewerkt. De Belastingdienst wil dit met de extra controles voorkomen. Dit is maar goed ook, want een klusser inhuren die zwart werkt is erg nadelig voor huiseigenaren.

Veel zwart werk
Het zwart werken gaat vaak om de afwerking van keukens, badkamers, extra dakkapellen enzovoorts. Er zijn zelfs bedrijven die volledige woningen in elkaar zetten in het zwart. Na deze klusjes verdwijnen ze weer snel en duiken ze ergens anders op. Hier zijn de klanten de dupe van. Je krijgt als klant namelijk geen rekening op deze manier en je kunt zo ook geen aanspraak doen op de garantie als er iets mis is. Ondanks dat er nog meer redenen zijn waarom je nooit zwart moet laten klussen aan je huis, heeft een kwart van de Nederlandse huiseigenaren er geen moeite mee om klussers zwart te betalen. Dit terwijl een groot deel er geen goed gevoel bij heeft.

Nadelen
Er zijn meerdere redenen waarom het voor jou als huiseigenaar nadelig is om een klusser in te huren die zwart werk verricht. Ten eerste heb je dus geen garantie wanneer er iets kapot gaat. Je hebt namelijk niks op papier staan. Als je zelf moet opdraaien voor de kosten door onprofessioneel zwart kluswerk, kan dit behoorlijk oplopen. Daarbij komt dat je als huiseigenaar een boete kunt krijgen wanneer je klussers zonder vergunning aan het werk zet. Een klusser inhuren die zwart werkt heeft dus voornamelijk nadelen.

BTW-verhoging
De reden voor de stijging van zwart werken is de BTW-verhoging van 6 naar 21 procent. Vergeet niet dat je er als huiseigenaar vanuit mag gaan dat de prijsopgave die je krijgt van de aannemer altijd inclusief BTW is. Je hoeft zelf niet te checken of er omzetbelasting wordt afgedragen. Dit is de verantwoording van de aannemer. Ben jij zelf medewerker in de bouw en wil jij wel gewoon netjes in het wit werken? Bekijk dan snel vacatures in de bouwsector voor de leukste en eerlijkste banen.

Leuk? post

Plaats een reactie