Werken in Zweden

Er is een flinke trend de zien in het feit dat steeds meer Nederlanders gaan emigreren naar het buitenland. Vooral de Scandinavische landen zoals Zweden zijn erg in trek bij de Nederlanders. Zweden is een land wat erg welvarend is, een uitgestrekte en mooie natuur, een land met een rijke historie en heel veel kansen op een baan. Voor Nederlanders zijn er extra mogelijkheden om een baan te vinden, omdat werkgevers graag een Nederlander op de werkvloer zien lopen.

 

Vaak is het zo dat Nederlanders nog geen kennissenkring of netwerk hebben om bij een bedrijf binnen te stromen, maar net zoals in Nederland hebben ze ook daar mogelijkheden om online te solliciteren bij een online vacaturebank. Het voordeel hiervan is dat je alvast kunt gaan solliciteren voordat je gaat emigreren naar Zweden. De meest bekende bedrijf waar je een baan kunt vinden is Arbetsformedlingen, zij zorgen voor de arbeidsbemiddeling. Bij dit bedrijf kun je zoeken in de gemeente, branches en bedrijven. Er zijn nog een aantal alternatieven zoals, Jobbguiden, Jobbporten, Monster en Poolia.

Perspectieven

Zweden is een ver doorontwikkeld land waar je veel banen kunt vinden in de technische sector, vooral banen in de ICT zijn daar heel hard nodig. Technologie is flink in opkomst en Zweden staat erom bekend dat zij erg voorop lopen op techniek, ook architecten en ingenieurs zijn erg in trek.

Beroepen die ook erg in trek zijn in Zweden zijn vooral in de zorgsector zoals, arts, operatiezuster, verpleegkundige en pedagogisch medewerker.

Ook de beroepen waar je meer je handen moet gebruiken, zoals timmerman en loodgieter zijn erg gewild.

Het is wel erg belangrijk dat je de Zweedse taal leert spreken. Dat wordt ook erg op prijs gesteld als je gaat solliciteren dat je de taal voldoende beheerst. Vrijwel iedereen spreekt er Engels, maar het is de bedoeling dat je je aanpast aan de Zweedse cultuur. Het Zweeds leren is voor Nederlanders over het algemeen niet heel lastig, omdat veel klanken en woorden overeenkomen met Nederlands.

Lonen

Als je een baan hebt gevonden, dan kan je erop rekenen dat je een werkweek van 40 uur hebt. In Zweden krijg je goed betaald, maar de lonen zijn er wel lager dan hier in Nederland. Nederland staat ook best bekend om het kleine verschil tussen het lage, midden en hoge segment. In Zweden is dat nog beter verdeeld. Ook voor vrouwen zijn er ruime kansen op een goedbetaalde baan, waarbij ze bijna even veel verdienen als de mannen.

In Zweden betaal je net als Nederland inkomstenbelasting. Deze begint van vanaf 30 tot 33 procent. Dit percentage verschilt vanwege de verschillende gemeenten die andere belastingen heffen.

 

Mocht je niet in loondienst willen werken, dan zijn er gunstige omstandigheden om een eigen onderneming op te starten in Zweden. Het is er gemakkelijk om er een eenmanszaak of BV op te starten. Het is wel belangrijk dat je op tijd begint met de voorbereiding om een eigen onderneming op te starten. Een onderneming met de hoogste kans van slagen is als je vakkennis die te maken hebben met de bouwsector.

 

Het sociale zekerheidsstelsel is er beter geregeld dan hier in Nederland. Wanneer de ouders een kind hebben gekregen hebben ze samen recht op 450 dagen ouderschapsverlof. Daar hoeven mannen in Nederland helemaal niet op te rekenen. Vaak blijven de vrouwen het langst thuis om voor het kind te zorgen.

Leuk? post