Over werken in de thuiszorg bestaat een aantal vooroordelen die niet klopt en die werken in de thuiszorg onterecht onaantrekkelijk maakt. Het is daarom belangrijk dat deze vooroordelen over werken in de thuiszorg worden ontkracht. Het zou zonde zijn als straks bijna niemand meer in de thuiszorg wil werken door onterechte vooroordelen, terwijl personeel voor de thuiszorg ontzettend onmisbaar is.
Wat doet een thuiszorgmedewerker?
Het is misschien handig om te beginnen met een omschrijving van wat een thuiszorgmedewerker allemaal doet. Een thuiszorgmedewerker is verantwoordelijk voor de ondersteuning van zorgbehoevende ouderen, zieken of gehandicapten. Deze zorg uit zich op verschillende manieren. Denk aan huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, koken, boodschappen doen enzovoorts. Aan het geven van advies aan familie en de cliënt over hygiëne, voeding, medicatie etcetera. Aan het toedienen van medicatie en voeding en het helpen met aankleden en hygiëne. En aan het begeleiden of het regelen van vervoer van de cliënt naar locaties buitenshuis. Tot slot is het belangrijk dat de gezondheid van de cliënt in de gaten wordt gehouden en dat hier regelmatig over wordt gerapporteerd in dossiers.
Dure schoonmakers
Een thuiszorgmedewerker heeft dus een uitgebreid takenpakket. Hiermee wordt gelijk het eerste vooroordeel dat thuiszorgmedewerkers voornamelijk dure schoonmakers zijn, ontkracht. Schoonmaken is maar een klein onderdeel van wat iemand in de thuiszorg allemaal doet bij cliënten. Zeggen dat werken in de thuiszorg voornamelijk schoonmaken en koffie drinken is, staalt minachting naar thuiszorgmedewerkers uit. Dit is absoluut niet bevorderlijk voor het imago van de thuiszorg. Ook het vooroordeel dat thuiszorgmedewerkers alleen maar ‘vies’ werk doen, is dus niet waar.
Alleen werken en afraffelen
Een ander vooroordeel over de thuiszorg is dat je je werk altijd alleen doet. Het klopt dat je regelmatig alleen naar een cliënt thuis gaat, maar wat veel mensen vergeten is dat je enorm veel overlegt over cliënten met andere collega’s. In real life maar ook via moderne communicatiemiddelen. Ook zijn er vaak groepsapps of groepsmails. Dan is er ook nog het fabeltje dat thuiszorgmedewerkers te veel cliënten op een dag moeten bezoeken en daardoor altijd op de klok kijken en het werk afraffelen. Natuurlijk is er een tijdsplanning, cliënten willen namelijk graag weten hoe laat de zorgverlener langskomt. Maar vrijwel iedere zorgverlener zal altijd de tijd nemen voor cliënten en zal het werk altijd zo goed mogelijk doen. Het is namelijk cruciaal dat er geen fouten worden gemaakt en het sociale aspect van thuiszorg is ook enorm belangrijk.