De voordelen van staand vergaderen

Wekelijks komt het weer voorbij in veel bedrijven; de meeting. Mensen vergaderen al jarenlang op dezelfde manier, namelijk zittend rondom een tafel. Als je tegen personeel zegt dat de meeting deze week staand is, word je waarschijnlijk uitgelachen. Maar wat als je zou weten dat staand vergaderen veel effectiever is dan zittend vergaderen? Staand vergaderen heeft meerdere voordelen.

Een snellere vergadering en besluitvorming
Tijdens een zittende meeting heb je veel mensen die met elkaar kletsen en komt er bij elk agendapunt weer een nieuw onderwerp uit voort om over te discussiëren. Wanneer je staand vergadert en geen comfortabele houding hebt, hebben deze onderonsjes al bijna geen kans om te ontstaan en vergaderen mensen sneller, omdat ze zo snel mogelijk klaar willen zijn. Beslissingen worden dan ook sneller genomen en argumenten worden niet tig keer herhaald.  

Het is gezonder
Uiteraard is staand vergaderen ook een stuk gezonder dan zittend vergaderen. Beweging is altijd goed voor je, de hele dag zitten is funest voor je gezondheid. Ook is het op deze manier makkelijker om de vergaderruimte in te richten, je hebt namelijk geen tafel, stoelen en accessoires meer nodig. Zo wordt de vergaderruimte ineens een stuk strakker en moderner.

Meer non-verbale communicatie
Als je staand vergadert, laat je meer non-verbale communicatie zien. Je hebt dan namelijk een actieve houding en bent meer gedwongen om met je handen te praten. Dit maakt een discussie completer, omdat je beter ziet hoe iemand ergens tegenover staat.

Meer creativiteit en een betere samenwerking
Tijdens een meeting waarbij iedereen staat, zijn mensen sneller geneigd om ideeën en informatie met elkaar te delen. Dit is uit onderzoek gebleken. Omdat mensen zich minder territoriaal en competitief gedragen, gaan ze beter samenwerken om deze ideeën tot stand te brengen. Op deze manier wordt de kwaliteit van het werk, de samenwerking en de collegialiteit verbeterd. Voor een brainstormsessie kun je dus beter gaan staan dan gaan zitten.

Een grappig weetje is dat veel IT’ers altijd staand vergaderen. Ze spreken dan af dat de meeting maximaal 15 minuten duurt. Ze bespreken in een snel tempo wat er al gedaan is en wat er nog gedaan moet worden. Dit is enorm effectief, er kan namelijk veel meer tijd worden besteed aan het daadwerkelijke werk. Plus het is ook nog eens goed voor de gezondheid en communicatie onderling.

Leuk? post

Plaats een reactie