Vluchtelingen aan het werk in Nederland

Op het moment dat je als vluchteling in Nederland komt, wil je er alles aan doen om erbij te horen. Je wilt jezelf nuttig maken, je gewaardeerd voelen en je hebt een inkomen nodig. Daarom is het belangrijk dat vluchtelingen aan de slag kunnen in Nederland zodat ze onafhankelijk kunnen worden. Toch is het voor vluchtelingen lastig om hier aan werk te komen.

Waarom een vluchteling moet werken
Er is een aantal redenen waarom het voor een vluchteling moeilijk is om hier aan werk te komen. Vluchtelingen hebben een achterstand in de Nederlandse taal, ze hebben hier geen professioneel netwerk en ze hebben moeite om vaardigheden duidelijk te maken en diploma’s te laten waarderen. Toch zijn de meeste vluchtelingen een aanwinst voor de maatschappij. Ze beschikken vaak over verschillende competenties, ze hebben door alles wat er is gebeurd veel levenservaring en ze zijn super gemotiveerd om iets van de grond te krijgen in Nederland. Zodra ze een verblijfsvergunning hebben, mogen ze aan de slag in ons land. Op deze manier integreren ze sneller.

Werken is belangrijk voor integratie
Er wordt vaak vergeten dat werken een van de belangrijkste vormen van integratie is. Als vluchtelingen werken, burgeren ze sneller in en voelen ze zich onafhankelijk. Ze creëren er een groter sociaal netwerk mee, leren sneller de Nederlandse taal en leren wat de Nederlandse cultuur inhoudt. Als je kijkt naar het totaalplaatje van integratie van vluchtelingen is een aantal factoren van belang. Namelijk juiste en voldoende begeleiding bij praktische zaken zoals inburgering, het creëren van een sociaal netwerk, zelfredzaam worden door bijvoorbeeld te gaan werken, het aanpakken van de taal- en cultuurachterstand en het bieden van hulp bij psychische problemen en trauma’s. Vluchtelingen hebben veel meegemaakt en passende hulp is hierbij noodzakelijk. Ook is vaak het vertrouwen in bijvoorbeeld de overheid volledig weg. Dit vertrouwen moet worden hersteld.

Wanneer ben je een vluchteling?
Maar wanneer is iemand een vluchteling? Een vluchteling is iemand die in zijn thuisland gegronde vrees heeft voor vervolging. Diegene krijgt in eigen land geen bescherming tegen deze vervolging. Redenen voor vervolging zijn de godsdienst, politieke overtuiging of seksuele voorkeur van de vluchteling en het behoren tot een bepaalde etnische of sociale groep.

In Nederland zijn een hoop bedrijven die vluchtelingen een kans geven om deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij. Vaak komen vluchtelingen door verschillende trajecten terecht bij uitzendbureaus waarna ze aan de slag kunnen. In november werden VluchtelingenWerkAwards uitgereikt aan bedrijven die vluchtelingen deze kans geven.

Leuk? post

Plaats een reactie