Veilig werken in een fabriek: drie belangrijke tips

In een fabriek zijn doorgaans verschillende soorten machines te vinden die de verschillende bedrijfsprocessen van een organisatie moeten ondersteunen. De diverse machines die in fabrieken te zijn ondersteunen inderdaad de dagelijkse werkzaamheden van de mensen die in de fabrieken werken, maar helaas kunnen de machines ook nog wel eens wat ongelukken veroorzaken. Dit komt niet alleen omdat veel machines erg krachtig zijn, maar ook omdat mensen niet altijd weten hoe ze met de machines om moeten gaan. Werk jij in een fabriek met diverse machines zoals staal bewerkingsmachines en wil je weten hoe je de werkvloer veilig kunt houden? Lees dan de drie tips in dit artikel en houd jouw fabriekshal met staal bewerkingsmachines en andere apparaten voor honderd procent veilig.

Tip 1: draag de juiste kleding

Het is niet voor niets dat iedere fabriekshal duidelijke kledingvoorschriften kent. Lees je in het bedrijfsvoorschrift dat je altijd een helm moet dragen in de fabriekshal of dat je nooit losse kledingstukken mag dragen, dan moet je deze regels opvolgen. Weet je niet meer zo goed wat in de veiligheidsvoorschriften staat, dan is het belangrijk om deze voorschriften nog eens goed door te lezen voor je weer de werkvloer op gaat.

Tip 2: gebruik alleen machines die je weet te gebruiken

De reden dat er vaak ongelukken gebeuren met machines, heeft te maken met het feit dat veel mensen machines gebruiken die ze eigenlijk niet kennen. Als je een machine niet kent, kun je beter niet met dit apparaat aan de slag gaan. Ook als de machine lijkt op een apparaat dat je wel kent en weet te besturen, kun je de besturing beter overlaten aan een collega die het apparaat wel door en door kent.

Tip 3: blijf altijd alert op de werkvloer

Als je iedere dag in dezelfde werkomgeving werkt en dezelfde werkzaamheden uitvoert, is het logisch dat je wat minder alert bent dan op je eerste werkdag. Toch is het belangrijk om iedere dag alert te blijven, want door onoplettendheid kunnen veel ongelukken ontstaan. Blijf altijd op je omgeving letten, blijf de machines die je gebruikt goed in de gaten houden en let ook op je collega’s. Zie je dat iemand moeite heeft met het bedienen van een bepaalde machine, dan is het belangrijk om meteen in te grijpen. Door goed op te letten, kunnen veel problemen en gevaarlijke ongelukken worden voorkomen.

 

Leuk? post