Wie in de toekomst wil cashen, leert een programmeertaal!

Als starter zijnde heb je grote verwachtingen van de arbeidsmarkt, maar worden deze verwachtingen wel waargemaakt? Je hebt je diploma op zak en denkt eindelijk ‘echt’ geld te gaan verdienen, maar niets blijkt minder waar te zijn. Zo is momenteel het gemiddelde uurtarief 11,50 euro bruto, dit komt neer op een maandloon van een kleine 2000 euro op basis van een 40-urige werkweek. Wie voor het grote geld wil gaan, moet zich verdiepen in het vakgebied van programmeren.

Medische beroepen verdienen meer

Er zijn een aantal sectoren waar je als starter meer verdient dan in andere sectoren. Onderzoek van economisch onderzoeksbureau SEO laat zien dat afgestudeerden van de opleidingen verloskunde en mondzorg het beste startsalaris hebben. Verloskundigen verdienen ruim 60% meer dan afgestudeerden in de communicatie. Daarnaast cashen de afgestudeerde tandartsen het meest: zij verdienen tweemaal zoveel als andere academische starters. Wie dus goed wil verdienen, gaat een medische opleiding doen. In principe is dit al jaren zo, want in medische opleidingen wordt meer geïnvesteerd dan de meeste andere opleidingen.

Leer een programmeertaal voor een rijke toekomst!

Wanneer je verzekerd wil zijn van een goed startsalaris, is het een verstandige keuze om een opleiding richting de ICT te doen. Startende ICT’ers krijgen een gemiddeld uurloon van 12,30 euro. Dit is eigenlijk nog niet zoveel hoger dan het eerdergenoemde uurtarief van 11,50 euro bruto, maar dit loon is in de afgelopen 10 jaar gestegen met 1 euro. De rest van de startsalarissen in andere sectoren zijn niet gestegen. Daarnaast is één van de vijf vacatures op het internet gericht op ICT’ers. De vacatures zijn vaak gericht op websitebouwers en programmeurs.

5/5 - (1)