Payroll cao positief of juist niet?

Hoe zit het met de collectieve arbeidsvoorwaarden wanneer u wordt ondergebracht bij een payroll organisatie? Dat is de vraag die we in dit artikel beantwoorden. Er kan een hoop veranderen wanneer uw werkgever besluit te gaan werken met een payroll constructie. Valt u dadelijk onder een uitzend of payroll cao? Blijft uw bedrijfstak-cao van toepassing? Wij leggen het u uit.

ABU, NBBU of eigen CAO

Wanneer uw werkgever besluit te gaan payrollen heeft deze de keuze uit legio payrollorganisaties. Deze werken nagenoeg allemaal volgens een uitzendcao, hetzij ABU of NBBU. Een zeer beperkt aantal payroll bedrijven mag een eigen cao volgen. Wanneer u wordt ondergebracht bij een payroll organisatie, is de kans dus groot dat een uitzendcao voor u van toepassing wordt. Een groot nadeel aan deze cao’s, is dat de arbeidsvoorwaarden niet overeenkomen met de bedrijfstak-cao die voor een bepaalde branche geldt. Collega’s die hetzelfde werk doen, maar niet zijn ondergebracht bij een payroll bedrijf, hebben hierdoor vaak betere arbeidsvoorwaarden dan u als payroll medewerker.

Een tweedeling op de arbeidsmarkt

Doordat de bedrijfstak-cao niet leidend is bij de cao’s van de ABU en NBBU, kan er een tweedeling op de arbeidsmarkt ontstaan. Oneerlijk, want payroll werknemers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie. Enkele payroll organisaties hebben het heft in eigen hand genomen en hun eigen cao opgesteld. Hiervan zijn slechts enkele cao’s volledig gedispenseerd door het Ministerie van Sociale Zaken. Zonder deze dispensatie hoort een payroll organisatie de cao van de ABU te volgen. Deze is namelijk algemeen verbindend verklaard. Connexie is bijvoorbeeld een van de weinige organisaties waarvan de eigen cao volledig gedispenseerd is. Met een looptijd tot 2020 is in haar payroll cao de bedrijfstak-cao leidend en niet de cao van de ABU of NBBU. Medewerkers gaan er op deze manier niet op achteruit wanneer zij worden ondergebracht bij een payroll organisatie en er ontstaat geen tweedeling op de werkvloer. Daarnaast moet de bestaande beloningsregeling geheel worden overgenomen. Op deze manier verandert er nauwelijks iets voor u wanneer uw werkgever besluit over te stappen op payroll.

Kies voor een payroll bedrijf met eigen payroll cao

Gaat uw werkgever overstappen op payrolling, dan is de cao die voor u van toepassing gaat worden dus afhankelijk van het payroll bedrijf waar uw baas mee in zee gaat. Gaat hij of zij in zee met een payroll bedrijf zoals Connexie? Dan kunt u erop vertrouwen dat uw arbeidsvoorwaarden en rechtspositie er niet op achteruit gaan.

Leuk? post