Ontslagen? En nu?

De afgelopen jaren zijn er vele ontslagen gevallen en nu is het nog steeds lastig om een vast contract binnen te slepen. Vaak zie je dat je na 3 tijdelijke contracten geen verlenging krijgt en dat je dus op straat staat. Wat moet je doen als dit jou overkomt?

Leef niet voor je werk

Leven voor je werk is natuurlijk niet de juiste instelling. Zorg ervoor dat je een leven hebt en daarbij werkt. Je baas voorziet je van een salaris, maar zorgt niet voor jou. Dat moet je zelf doen. Heb je het gevoel dat je binnenkort ontslagen gaat worden? Zorg dan dat je een plan hebt voor wanneer het echt gebeurd. Zoek alvast naar interessante banen of opleidingen. Wil je je bijvoorbeeld om laten scholen? Kijk dan naar de mogelijkheden van Fabius Opleidingen.

Je bent ontslagen

Doe niets. Laat het gesprek even bezinken en teken nog niet direct iets, ga ook niet schreeuwen of je beklag doen over het bedrijf. Denk hier eerst goed over na en geef aan dat je even de tijd nodig hebt. Geef eventueel aan dat je het er niet mee eens bent.

Toon je bereidwilligheid en ga de volgende dag gewoon werken, je hoeft natuurlijk niet te doen alsof er niets aan de hand is. Meld je vooral niet ziek, dit kan nadelige gevolgen hebben voor je ontslagregeling.

Schakel een jurist in

Heb je besloten dat je niet meer voor het bedrijf wilt werken? Schakel dan een jurist in. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt kun je de rechtsbijstand inschakelen, anders kun je zelf een jurist uitkiezen of naar de rechtswinkel gaan voor gratis advies.

Wat wil je?

Bedenk goed wat je wilt. Wil je blijven werken of wil je zo snel mogelijk weg bij het bedrijf? Misschien kun je wel op een andere vestiging of afdeling gaan werken. Of misschien heb je wel recht op een flinke ontslagpremie. Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat je wilt. Dan kun je daarna gaan onderhandelen met je werkgever.

Vraag een uitkering aan

Een uitkering aanvragen moet je niet te lang uitstellen, het gaat hier om je inkomen. Ben je in de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken werkzaam geweest? Dan heb je recht op minstens 3 maanden WW. Je kunt een uitkering gemakkelijk online aanvragen. Vraag hiervoor informatie op bij het UWV.

Leuk? post