Merken en handelsnamen

Merken en handelsnamen zijn belangrijke onderdelen van uw bedrijf. U wilt natuurlijk niet dat uw concurrent onder deze naam, of een vergelijkbare naam, opereert. Er zijn verschillende manieren waarop iemand misbruik kan maken van uw merken en handelsnamen. Wanneer iemand misbruik maakt van uw merken en handelsnamen kan dit wellicht uw merk of handelsnaam schaden. Daarom is het erg belangrijk om te weten wat uw rechten zijn en wanneer dit voorkomt. Wij vertellen u in dit artikel graag wat meer over het beschermen van uw merken en handelsnamen.

Verschil merk en handelsnaam

Merken en handelsnamen worden nog wel eens met elkaar verward. Echter is er wel een duidelijk verschil. Zo is een merk de naam waaronder je een product of dienst verkoopt. Een handelsnaam is juist de naam waaronder je een onderneming drijft. Het grote verschil tussen een merk en een handelsnaam is dat een merk onderscheidend vermogen moet hebben. Een handelsnaam hoeft niet onderscheidend te zijn.

Merkenrecht en handelsnaamrecht

Er is dus een duidelijk verschil tussen een merk en een handelsnaam. Dit geldt ook voor het merkenrecht en het handelsnaamrecht. Zo heeft het handelsnaamrecht betrekking op de naam waaronder een onderneming handel drijft. Dit kan een verzonnen naam, een fantasienaam, een beschrijvende naam of een combinatie hiervan zijn. Het merkenrecht heeft echter betrekking tot veel meer onderdelen, namelijk benamingen, logo’s, letters, cijfers, vormen van producten of een verpakking.

Bescherming merk en handelsnaam

Recht op een handelsnaam wordt verkregen door het feitelijk gebruik van de naam door een onderneming. Om het recht over de handelsnaam te verkrijgen is het niet nodig om deze in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het merkrecht wordt echter pas verkregen door inschrijving van het merk in een merkenregister. Door een merk simpelweg te gebruiken is deze nog niet beschermd door het merkenrecht.

Leuk? post