Leuk beroep in de bouw: metselaar

Ben je goed met je handen en werk je graag toe naar een mooi eindresultaat? En ben je handig en praktisch ingesteld en heb je een oog voor detail? Dan is de functie metselaar misschien wel iets voor jou. Lees snel verder om erachter te komen wat een metselaar precies doet en hoe de arbeidsmarkt op dit moment is.

Wat doet een metselaar?
Een metselaar zorgt ervoor dat stenen aan elkaar gemetseld en gevoegd worden. Stenen kunnen op verschillende manieren worden gemetseld en voor allerlei effecten zorgen. Ook kan een metselaar oud metselwerk repareren en beton leggen. Bij bijna elk bouwwerk is een metselaar nodig, dus er is volop werk. Wanneer je als metselaar een bouwwerk moet gaan metselen, bestudeer je eerst de werktekening. Aan de hand hiervan bereken je wat je aan stenen en gereedschap nodig hebt. Je kijkt hoe je alles het beste kunt doen en daarna ga je aan de slag. De ene keer werk je zelfstandig en de andere keer werk je in een team. Als je diep vanbinnen een geboren leider bent, dan kun je met voldoende ervaring een metselploeg leiden en alles organiseren.

Volop werk als metselaar
Omdat er genoeg metselaars nodig zijn en de bouwsector weer enorm aan het aantrekken is, zijn er bijvoorbeeld in Zuidwest Nederland volop vacatures voor metselaar. Er heerste een tijd geleden een enorme crisis in de bouwsector, maar dit is gelukkig ten einde gekomen. Er dreigt zelfs een tekort aan metselaars te zijn omdat zoveel jongeren tijdens de crisis ontslagen zijn. De ouderen die wel mochten blijven gaan bijna met pensioen. Het is dus belangrijk dat meer jongeren een opleiding tot metselaar gaan volgen, wil er geen tekort ontstaan. Daarom gaan bouwopleidingen geregeld langs scholen om voorlichting te geven over praktische opleidingen. Er is dus weer volop werk voor metselaars, sterker nog, als je nu een opleiding tot metselaar gaat volgen heb je baangarantie.

Welke opleiding?
Lijkt de functie als metselaar jou een echte uitdaging? Volg dan de tweejarige MBO-opleiding Metselaar op niveau 2. Je kunt deze opleiding gaan volgen als je een VMBO-diploma of een diploma assistent bouw en infra (niveau 1) op zak hebt. Wel wordt eerst gecheckt of je genoeg basisvaardigheden hebt. Wil je na de opleiding Metselaar nog niet gelijk aan de slag? Dan kun je doorstuderen en aan de opleiding Allround Metselaar op niveau 3 beginnen. Als je aan de opleiding Metselaar begint, weet je dat je na het behalen van je diploma baangarantie hebt.

Leuk? post

Plaats een reactie