Wat is het perfecte relatiegeschenk?

Hoe bepaal je wat het beste relatiegeschenk is voor je klant? Er zit natuurlijk een heel groot verschil tussen het geven van een stressbal met logo of het weggeven van een helikoptervlucht. Het is vooral belangrijk dat je geschenk origineel is. Originele relatiegeschenken worden meer gewaardeerd en je bedrijf zal daardoor beter onthouden worden door de klant.

Als je lijsten gaat opzoeken van de top tien van relatiegeschenken zal je vaak dingen tegenkomen als pennen, sleutelhangers, usb-sticks of zonnebrillen. Het is makkelijk om dit soort geschenken in grote getalen te kopen en het is ook goedkoop, maar erg origineel is het natuurlijk niet. Een origineel relatiegeschenk dat is afgestemd op de ontvangers wordt meer gewaardeerd en beter onthouden. Het is dus verstandig om verder te denken dan het geven van een standaard pen.

Er zijn een aantal standaard tijden in het jaar waarop alle bedrijven en dus ook jouw concurrenten relatiegeschenken uitdelen. Denk hierbij aan Beurzen en evenementen voor jouw werksector of denk aan feestdagen. Vooral als mensen allerlei relatiegeschenken krijgen is het nog meer van belang dat jouw relatiegeschenk opvalt.

Of het geven van een geschenk een succes zal zijn is niet afhankelijk van de prijs van het geschenk maar is vooral afhankelijk van de creativiteit. Je moet er wel voor waken dat het geschenk niet te goedkoop overkomt waardoor de klant zich niet serieus voelt genomen. Dan kan je wel beter een paar euro meer uitgeven, want dit zal zich terugbetalen in tevreden klanten. Een te duur geschenk kan ook een verkeerde uitwerking hebben, doordat de klant het gevoel krijgt dat er iets van hem of haar verwacht wordt.

Het is daarom goed om jezelf af te vragen of het geschenk past bij de relatie die je hebt met bepaalde klanten. Goede klanten die al jaren je producten of diensten afnemen kan je makkelijker een duurder geschenk geven dan een klant die afgelopen jaar maar een keer gebruik heeft gemaakt van je diensten. Er bestaat dus eigenlijk geen perfect geschenk maar je doet er verstandig aan om goed na te denken voordat je zomaar relatiegeschenken weg gaat geven.

Leuk? post

Plaats een reactie