Hoe houd je een werkplaats gezond?

Het is een van de belangrijkste factoren op je werk, een gezond klimaat op de werkvloer. Werknemers moeten kunnen werken in een gezonde werkomgeving. Toch is dit op een werkplaats soms lastig te evenaren. Er zijn zoveel dingen waar je als werkgever rekening mee moet houden. Hier zijn een aantal suggesties om je werkplaats zo gezond mogelijk te houden.

Veiligheidsdeskundige
Huur een veiligheidsdeskundige in. In de Arbowet wordt beschreven dat er voortdurend aandacht moet zijn voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden. Dit is belangrijk zodat het aantal ongevallen en het ziekteverzuim zo laag mogelijk blijft en je dus veel geld bespaart. Heb je als werkgever onvoldoende kennis over het gezond en veilig houden van de werkvloer, huur dan een veiligheidsdeskundige in. Hij of zij geeft bedrijven advies op het gebied van hun veiligheidsbeleid.

Schone lucht
In werkplaatsen waar wordt gewerkt met bepaalde stoffen kan blootstelling aan deze stoffen tot gezondheidsklachten leiden. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever zorgt voor een schone lucht, door middel van bijvoorbeeld luchtfilterinstallaties. Deze installaties zorgen ervoor dat de slechte dampen uit de lucht worden gefilterd, waardoor alleen schone lucht over blijft. Denk bijvoorbeeld aan oliedampafzuiging, wat ervoor zorgt dat oliedampen die door onder andere zaagmachines in de lucht terecht komen, eruit worden gefilterd.

Verstelbare werkbanken
Als je als werkgever zorgt voor in hoogte verstelbare werkbanken in de werkplaats is dit een verbetering voor de gezondheid van werknemers. Hiermee kun je de hoogte van de werkbank aanpassen aan de gebruiker en kunnen werknemers af en toe staand werken. Staand werken afwisselen met zittend werken is beter voor de gezondheid van werknemers. Het verhoogt namelijk productiviteit, het vermindert rugklachten en het verbetert de bloedcirculatie.

Beweging
Het is slecht gesteld met de sportiviteit van werknemers. Er wordt steeds meer zittend gewerkt en voor bewegen is geen tijd meer. Toch functioneren werknemers juist beter als ze regelmatig bewegen. Buiten dat het ze gezond houdt, verzuimen ze minder en zijn ze gemotiveerder. Je kunt werknemers meer laten bewegen door ze bijvoorbeeld te stimuleren om vaker de trap te nemen in plaats van de lift. Of door te zorgen dat werknemers een eind van de werkplaats moeten parkeren, zodat ze nog een stuk moeten wandelen. Een ander idee, zet een Wii Fit neer in de kantine. Dit zal werknemers zeker stimuleren om te gaan bewegen in de pauzes.

Leuk? post