Het maken van een goede eerste indruk

Als je op sollicitatiegesprek gaat is het enorm belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Een werkgever weet vaak na de eerste vijf minuten al of hij je wilt aannemen. Om te verzekeren dat deze eerste indruk ook daadwerkelijk goed is, word je door dit artikel voorzien van een aantal handige tips om dit te bereiken.

Kom nooit te laat

Het spreekt voor zich, maar toch gebeurt het nog steeds erg vaak. Te laat komen op een sollicitatiegesprek of een belangrijke afspraak. Probeer ervoor te zorgen dat je ongeveer tien minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent. Vaak kun je dan even wachten in de wachtruimte tot je gesprekspartner je op komt halen. Probeer echter niet om veel te vroeg op je afspraak te zijn. Als je een half uur te vroeg bent kun je nog even een blokje om lopen en even op de website van het bedrijf kijken voor wat extra informatie.

Ben je toch te laat? Laat dat dan op tijd weten. Bied je excuses aan en laat weten wanneer je ongeveer aanwezig bent. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je problemen hebt met het openbaar vervoer of verkeerd bent gereden. Vaak wordt dit wel geaccepteerd, afhankelijk van de reden waarom je te laat bent.

Trek passende kleding aan

Bedenk vooraf goed welke kleding je gaat dragen. Het is ook erg belangrijk om de juiste kleding te dragen op je zakelijke portretfoto, gezien je eerste indruk vaak al bepaald wordt door het bekijken van je social media profielen. Het kan geen kwaad om netjes voor de dag te komen, dus trek een nette outfit aan. Je kleding is echter wel afhankelijk van de functie waarop je solliciteert en het bedrijf waar je aan de slag gaat. Als je op de website van het bedrijf ziet dat iedereen heel casual gekleed is hoef je echt niet in een pak te verschijnen. Een net overhemd, nette broek en een passend paar schoenen is vaak al genoeg. Ga ook even naar de kapper als het daar tijd voor is. Als je haar maar goed zit, toch?

Lichaamstaal

Het is belangrijk om bij ontvangst een goede, stevige handdruk te geven. Een slap handje toont dat je weinig ruggengraat hebt en te snel weer loslaten duidt op een arrogante houding. Met een stevige handdruk, die natuurlijk niet té stevig is, laat je zien dat je een positieve houding hebt.

Ook is het belangrijk om goed oogcontact te maken tijdens het handen schudden en natuurlijk tijdens de rest van het gesprek. Wanneer je de hele tijd naar de grond kijkt, zal de ander denken dat je heel nerveus of verlegen bent. Daarnaast kun je als onbetrouwbaar ervaren worden, gezien het vermijden van oogcontact vaak een teken is schaamte, schuldgevoel of een slecht geweten. Kijk de gesprekspartner voldoende in de ogen en maak een oprechte glimlach, dus geen enge grijns. Zo creëer je een goede, ontspannen sfeer.

Leuk? post