Een eigen bouwbedrijf starten

Eindelijk is het zover, je gaat zelfstandig aan de slag. Jaren heb je erover gedroomd en eindelijk heb je deze stap durven zetten. Er breekt een spannende tijd aan waarin veel moet gebeuren. Je moet natuurlijk alle basisstappen nemen om een eigen bedrijf te starten, zoals de belastingaangifte en het bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar er zijn bij het starten van een eigen bouwbedrijf nog wat andere dingen die je niet moet vergeten.

Verplichte certificaten
De bouwsector bestaat vooral uit hard werken. Toch zijn er door de vele regels die er tegenwoordig zijn een aantal certificaten nodig, zoals een certificaat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM). Er is een aantal verplichte certificaten en diploma’s nodig om een bouwbedrijf te starten. Verdiep je hier goed in en vergeet niet dat dit extra kosten met zich meebrengt.

Investeringskosten
Vergeet ook de kosten voor het investeren niet. Met een eigen bouwbedrijf is het belangrijk dat je een busje en eigen gereedschap van goede kwaliteit hebt. Ook zal je geld achter de hand moeten houden voor het investeren in goede partners. Als je bijvoorbeeld schilder bent en je schildert een woonkamer, is er een grote kans dat de bewoners vragen of je nog een goede stukadoor of parketteur kent. Zorg ervoor dat je partners hebt die je kunt inschakelen en dat anderen dit ook voor jou doen. Hier hoeft niet altijd voor te worden betaald, maar je moet hier wel rekening mee houden.

Het aannemen van personeel
Bedenk je goed of je alleen wilt beginnen of dat je gelijk personeel wilt aannemen. Mocht je denken aan het aannemen van personeel, vraag jezelf dan een aantal dingen af. Hoeveel personeelsleden je nodig hebt, op welke momenten je ze nodig hebt, of je het kunt betalen, wat ze moeten kunnen en of je gaat werken met zzp’ers of met werknemers. Mocht je denken aan het aannemen van personeel uit het buitenland, bekijk dan goed alle regelgeving waaraan je je moet houden. Een manier om personeel te werven is het inschakelen van een organisatie die vakkrachten in de bouw levert.

Veiligheid
Een van de belangrijkste aspecten van het runnen van een eigen bedrijf is zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Zorg er altijd voor dat jij en je eventuele personeel veilig te werk kunnen gaan. Lees je in in alle regels en wetten van de Arbowet. Mocht je niet voldoende verstand hebben van de veiligheidsmaatregelen die moeten worden getroffen, schakel dan desnoods een veiligheidsdeskundige in.

Het is belangrijk dat je bovenstaande dingen niet vergeet, maar het allerbelangrijkste van het starten van een eigen bedrijf is dat je ervan geniet en dat je hard en vooral eerlijk te werk gaat.

Leuk? post

Plaats een reactie