Wat zijn nou eigenlijk de beweegredenen van mensen om verder te studeren als ze eigenlijk al een baan hebben of als ze zich willen storten op een totaal nieuw vakgebied. Dat vragen veel werkgevers, kennissen en familie vaak af als je verkondigt dat je een nieuwe opleiding wilt volgen. Per tenslotte doe je het niet voor anderen, maar doe je dit voor jezelf. Niet omdat de maatschappij en omgeving dat van je verwacht, maar omdat je het zelf wilt en je kennis en kunde wilt uitbreiden.
Het is daarbij belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken als je de opleiding hebt afgerond. Wat is jouw motivatie en je uiteindelijke doel? Je gaat tijd, geld en moeite steken in een opleiding en hopelijk doe je dit met een idee. Maar wat zijn nog meer motieven om een opleiding te volgen?
Het kan zijn dat je al over een baan beschikt, je bent een student/ scholier of je bent werkloos. Het is nooit verkeerd om tijd in jezelf te steken, het komt je alleen maar ten goede, omdat je meer kennis vergaard, je komt in aanraking met nieuwe stof en mensen en je leert het wereldje in deze vakrichting beter kennen.
Andere kant op
Wanneer je nog een student bent en je volgt op dit moment een opleiding dan kan het zijn dat de opleiding die je volgt niet bij je past of omdat het niet je interesses wekt. Dit is een gegeven dat helaas vaker voorkomt. De vakken, verantwoordelijkheden of het algehele beeld wat je bij de opleiding had zijn heel anders dan je in gedachte had. Ga zelf na wat het beste bij je interesses en je motivatie past. Een studiekeuzetest kan vaak een antwoord geven op je vragen.
Nog niet aan het werk willen
Veel jongeren zien ertegenop om meteen te gaan werken als ze van de middelbare school of mbo opleiding af komen en dat is voor velen een reden om nog een opleiding te kiezen, zodat ze meer kennis en ervaring op kunnen doen in de richting die ze graag op willen. Let er wel op dat een opleiding meer tijd van je vergt en het kost ook geld. Dit doe je uiteindelijk voor een goed doel, omdat je in jezelf investeert. Ook motivatie is een factor die meespeelt, wil je het voor jezelf of doe je het omdat mensen in je omgeving erom vragen?
Meer kennis wordt gevraagd
Als je aan het werk bent, dan kun je de behoefte hebben om meer kennis op te doen om je verder te ontwikkelen en je werkzaamheden uit te breiden. Je bent er tijdens je carrière achter gekomen dat je je heel erg interesseert om commercieel medewerker te worden. Door een opleiding te volgen kan je je specialiseren in dat vakgebied. Zo krijg je meer taken, verantwoordelijkheden en meer afwisseling in je werk.
Promotie maken
Terwijl je al flink aan het werk bent en je hebt er al de nodige aantal jaren opzitten, kan het zijn dat je vindt dat je nog meer aankan dan je al die jaren al hebt gedaan. Maar om promotie te maken moet je beschikken over meer kennis en competenties om die promotie waar te maken. De functie die je altijd al hebt willen vervullen komt vrij en jij bent de aangewezen persoon, omdat je motivatie hoog is, je bent erachter gekomen dat je er aanleg voor hebt en je wilt meer verdienen. Dit kunnen genoeg beweegredenen zijn om promotie te maken.
Het werk is niet leuk
Als je al een tijdje een vaste werkgever hebt, maar je bent helemaal uitgekeken op je werk dan zijn er een aantal oorzaken die meespelen. Ligt het aan de werkwijze van het bedrijf, zijn de werkzaamheden eentonig, onenigheid op de werkvloer of andere oorzaken. Kijk of er veranderingen binnen het bedrijf mogelijk zijn om de onvrede om te zetten naar voldoende genoegdoening. Zomaar een opleiding beginnen is niet altijd de juiste stap, denk er daarom goed over na, een goede werkgever luistert ook naar zijn/ haar werknemers.