De toekomst van het secretaressevak: rooskleurig of juist niet?

Secretaresses vragen zich steeds vaker af of hun specialisme nog wel toekomst biedt, nu managers steeds zelfstandiger worden. Met de schuld vinger naar de smartphone wijzen of is het juist een positieve verandering in het vak?

Wees gerust: het secretaressevak biedt nog steeds een goede toekomst. Wel is het een feit dat het vak aan verandering onderhevig is, maar dat is natuurlijk al jaren zo. Waar de secretaresse vroeger nog werkte met een lading papieren en een computer met Windows 1990, gaat tegenwoordig alles op de computer met nog steeds veranderende software.

De secretaresse van vroeger

Zoals ik al zei: vroeger werkte de secretaresse nog met een typemachine, een fax en een computer zo groot als een reuzenschildpad met een stapeltje floppy disks in de bovenste la van het bureau. Gelukkig zijn deze termen al lang weer verleden tijd en werkt de moderne secretaresse steeds vaker met laptops, tablets en smartphones. Soms zelfs op afstand en bijna alles gebeurt in de Cloud. Deze veranderingen werd steeds stukje bij beetje geïntroduceerd en bijna elke verandering was als een leuke uitdaging te ervaren. Daarnaast is er steeds meer veranderd in de uitvoering van de functie zelf. In plaats van het uitvoeren van opdrachten en werken voor je baas, speelt de secretaresse een steeds proactiever wordende rol en werk je echt mét je manager. Dit vraagt natuurlijk om meer kennis van je omgeving en de organisatie, wat het vak ook steeds uitdagender maakt.

De toekomst van het secretaressevak

Waarom heeft het secretaressevak nog een toekomst, terwijl managers steeds zelfstandiger worden? De managers maakt toch liever zelf een afspraak met een belangrijke klant, maar die saaie vergadering die ergens in een hoekje is gepropt wordt toch liever uitbesteed aan de secretaresse. Want bij een drukke vergadering of bespreking is het toch belangrijk om alles op elkaar af te stemmen met de andere deelnemers, wat veel tijd kan kosten. En al die aangeleverde rapportages en tabellen van allerlei verschillende partijen? Het is dan toch de secretaresse die er een mooi document van kan maken in de gewenste lay-out en huisstijl. De secretaresse is toch de ideale persoon om ervoor te zorgen niets vergeten wordt en dat alle documenten beschikbaar zijn wanneer dat nodig is. Ondanks alle digitale innovaties blijft toch dat menselijke aspect van de secretaresse die vooruit denkt en op de juiste manier met de manager communiceert onmisbaar.

Leuk? post