Aluminium is een zilverwit metaal dat behoort tot een van de zachtste metaalsoorten. Doordat aluminium zacht, licht en gemakkelijk vormbaar is zijn er diverse bewerkingen mogelijk met deze metaalsoort. Zo wordt aluminium op verschillende manieren bewerkt tot aluminium profielen, buizen, kokers, platen en stafmateriaal. Benieuwd naar de specifieke mogelijkheden om aluminium te bewerken? Laat je dan informeren door dit artikel en ga zelf aan de slag.
Aluminium bewerken
Aluminium is een metaalsoort waar, door de zachtheid en vervormbaarheid, eenvoudig en prettig mee te werken is. Het materiaal kan handmatig of met speciale aluminium bewerkingsmachines worden vervormd, gebogen of op een andere manier bewerkt. Voor het bewerken van aluminium wordt er onderscheid gemaakt in verspanende en niet-verspanende bewerkingstechnieken. Het verschil tussen beide bewerkingstechnieken is dat bij verspanende bewerkingen aluminium wordt weggenomen. Bij niet-verspanende bewerkingen wordt het materiaal bewerkt zonder aluminium te verwijderen.
Verspanende aluminium bewerkingen
Het wegnemen van aluminium – om bijvoorbeeld op maat gemaakte hoekprofielen of buizen te maken – kan met behulp van diverse technieken en machines. Verspanende bewerkingen die worden toegepast op aluminium zijn onder andere slijpen, frezen, boren, ruimen, draadtappen en kotteren. Voor elk van deze bewerkingstechnieken zijn speciale bewerkingsmachines verkrijgbaar. Uiteraard is het ook mogelijk om deze bewerkingen met de hand uit te voeren. Dit is echter wel tijds- en arbeidsintensief.
Niet-verspanende aluminium bewerkingen
Aluminium hoeft niet altijd met verspanende technieken te worden bewerkt om tot het gewenste eindresultaat te komen. Voor het buigen van een aluminium profiel is het bijvoorbeeld onnodig om materiaal te verwijderen. In dat geval kan een niet-verspanende techniek zoals buigen op het materiaal worden toegepast. Naast buigen kan aluminium worden bewerkt door het materiaal te knippen, ponsen, solderen en vervormen.
Aluminium oppervlaktebehandelingen
Wanneer het aluminium op de juiste manier is bewerkt, kan er ook een oppervlaktebehandeling worden gedaan. Anodiseren is een van de oppervlaktebehandelingen die kan worden toegepast op aluminium. Bij anodiseren wordt er op kunstmatige wijze een oxide laag aangebracht op het aluminium. Door het aanbrengen van de dikke oxide laag wordt het materiaal veel beter beschermd tegen corrosie. Je wil tenslotte niet dat het materiaal wordt aangetast. Anodiseren is echter wel een proces waarvoor een speciaal ingerichte werkplaats is vereist.
Met welke techniek ga je jouw aluminium werken? En op welke wijze, machinaal of handmatig?