Bestaat het nog, uniek zijn?

Uniek zijn, kan dat nog wel tegenwoordig? Je antwoord is: ja! Het probleem is niet dat je niet langer uniek kunt zijn, maar juist dat mensen te snel opgeven als ze daadwerkelijk uniek willen worden. “Jezelf onderscheiden kan niet meer, er zijn er al zo veel”. Iedereen probeert ‘outside the box’ te denken, waardoor het binnen die doos helemaal leeg is. Een sollicitatiegesprek lijkt eerder op een gesprek met een politieagent, terwijl je weet dat je net iets verkeerd gedaan hebt en er is niemand die eraan denkt om het gewoon lekker simpel aan te pakken. De basis is ergens halverwege achtergelaten terwijl iedereen maar zo hard mogelijk probeert te rennen om als eerste bij die goede baan te zijn.

Aandacht voor de verkeerde dingen

Iedereen richt zich tegenwoordig veel te veel op zelfstandigheid. Het is bijzonder als iemand vrolijk hoi tegen je zegt wanneer je langsloopt. Iemand biedt je een helpende hand aan en je controleert gelijk of je al je spullen nog wel bij je hebt. Niemand begroet je meer terwijl je in de supermarkt loopt en mensen kijken liever naar het scherm van hun telefoon dan naar jou terwijl je een gesprek hebt.

Is de wereld dan echt zo somber?

Nee, natuurlijk zijn er ook nog veel leuke mensen die je helpen als je iets laat vallen, die een hond aaien als het beestje zit te wachten bij de supermarkt, die wel gewoon voorrang verlenen wanneer het moet, die je voorlaten als je maar één boodschap in je handen hebt, die gezondheid zeggen als je niest en gewoon nog steeds volop van het leven genieten.

Zo werkt het ook met solliciteren

Sollicitanten zijn over het algemeen te verdelen in twee groepen: sollicitanten die zichzelf niet kunnen onderscheiden en sollicitanten die zichzelf wel kunnen onderscheiden. Hoe je je bij die tweede groep kunt aansluiten? Dat is makkelijk: gewoon jezelf zijn. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je een passende opleiding hebt en dat je profiel bij de baan past, maar wanneer het om solliciteren gaat kun je het beste jezelf zijn. Je zou versteld staand van het aantal sollicitanten die enorm veel hun best doen om over te komen als de ideale sollicitant en niet doorhebben dat ze hierdoor juist nog veel meer op alle andere sollicitanten gaan lijken.

Leuk? post