Het beroep ‘timmerman’ in de spotlights!

Goed nieuws: de bouw trekt weer aan. Dat is een goed teken, want het betekent dat er weer uitgaven worden gedaan. Helaas wil er tegenwoordig bijna niemand meer een beroep in de bouw uitoefenen. Neem bijvoorbeeld het beroep timmerman, uitstervend en bij lange na niet meer zo populair als vroeger. Vandaag de dag gaat het om titels als ‘Projectmanager’, ‘Marketing Manager’ en ‘Sales Manager’. Zolang er manager in staat, krijg je aanzien. Alleen met louter managers in de wereld, gaan we het niet redden. De wereld heeft ook behoefte aan praktische beroepen. Vanuit dat oogpunt wordt in dit artikel het prachtige beroep timmerman in de spotlights gezet. Misschien past dit beroep zelfs wel bij jou. Kom er snel achter…

Het beroep timmerman

Eigenlijk wordt er altijd gesproken over de term ‘timmerman’, ondanks het feit of de vakspecialist een man of een vrouw is. De term ‘timmervrouw’ bestaat ook, maar wordt minder gebruikt. Als er over ‘timmerman’ wordt gesproken, wordt in dit artikel gewoon een vakspecialist bedoeld. Dit kan een man of vrouw zijn. Het beroep is namelijk geschikt voor iedereen die hier interesse, handigheid en een opleiding in heeft. Timmerman is een beroep dat al vele jaren bestaat. Overal zijn timmermannen nodig. Zowel in zakelijke- als in particuliere situaties. Het beroep is alleen jammer genoeg steeds meer aan het uitsterven. De reden hiervoor is simpel: tegenwoordig zeggen ouders namelijk “Ga toch iets in de ICT doen” in plaats van “Ga iets met je handen doen, want dat past bij jou”. De focus ligt op nieuwe beroepen en beroepen die een interessante titel dragen. Maar vaak wordt vergeten hoe belangrijk beroepen in de bouw zoals ‘timmerman’ zijn.

Taken van een timmerman

Een timmerman werkt veel met zijn handen. Daarnaast is denkwerk ook nodig in het vak. De taken van een timmerman bestaan bijvoorbeeld uit:

  • Het bestuderen van tekeningen, schetsen en bouwplannen als voorbereiding voor de timmerklus.
  • Het opmeten van afstanden en materialen, zodat er ingeschat kan worden hoeveel materiaal er nodig is voor de timmerwerkzaamheden.
  • Het bewerken van bouwmaterialen zoals platen, houten balken en triplex op maat. Een timmerman kan hierbij handgereedschap of elektrisch gereedschap gebruiken.
  • Het monteren van bijvoorbeeld houten deuren, kozijnen en vloeren, nadat een timmerman deze op maat heeft gemaakt.    

Natuurlijk zijn er nog veel meer taken die een timmerman uitvoert. Indien je echt interesse hebt, kun je hier nog meer informatie over gaan opzoeken. En als je zelfstandig werkt als timmerman, kun je jezelf alle taken toe eigenen die je maar wilt. Ook erg leuk als hier jouw passie ligt.

Aan de slag als timmerman

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het werk als timmerman? Dan kun je een opleiding tot timmerman gaan volgen, zodat jij snel aan de slag kunt gaan in het vakgebied. Er wordt steeds meer gebouwd en daarom zijn de baankansen als timmerman erg gunstig. De wereld vraagt om jouw vakkennis!

Leuk? post

Plaats een reactie