Ondernemen in het buitenland is voor veel Nederlandse inwoners een droom. Echter komt bij het starten van een bedrijf in het Noorwegen veel meer kijken dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen. In dit artikel lees je een aantal tips over ondernemen in het buitenland.
Starten
Mensen die een bedrijf willen starten in het buitenland hebben vaak al meer werk dan een ondernemer in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan zaken als emigreren, verhuizen naar Noorwegen en het verkopen van de huidige woning in Nederland. Als je een gezin hebt, dan zullen de kinderen een nieuwe taal moeten leren en naar een nieuwe school moeten gaan. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk.
Wetten
Als de focus op het buitenland ligt, moet er ook rekening gehouden worden met de regelen, overheid en belastingen van dat land. Denk bijvoorbeeld ook aan het kunnen aantonen van je Nederlandse diploma.
Echter zijn er vaak ook speciale subsidies voor een buitenlandse onderneming. Voorbeelden hiervan zijn de FOM en het EU Gateway Programme.
Dienstenwet
De Dienstenwet is een digitaal loket van de EU waar dienstverleners met plannen om zich in de toekomst in een EU-lidstaat te vestigen terecht kunnen met vragen omtrent het aanvragen van vergunningen. Op de website van de Europese Comissie kun je een overzicht van de centrale contactpunten binnen de EU vinden. In Nederland kunt u hiervoor op Antwoord voor bedrijven aan de deur kloppen. Hier krijg je informatie over procedures die onder de Dienstenwet vallen. Daarnaast is het goed om in het achterhoofd te houden dat je via de berichtenbox verschillende aanvragen digitaal kunt indienen.
Kom ik in aanmerking voor de Dienstenwet?
De Dienstenwet is in principe van toepassing op alle dienstverlenende ondernemingen in de lidstaten van de EU, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Echter is dit wel afhankelijk van de branche waarin de onderneming actief is. De volgende sectoren komen niet in aanmerking voor de Dienstenwet:
- Arbeidsrecht
- Audiovisuele diensten
- Diensten van algemeen belang
- Digitale communicatiediensten
- Financiële diensten
- Fiscale activiteiten
- Gezondheidszorg
- Grensoverschrijdende detachering van arbeidskrachten
- Gokactiviteiten
- Notarissen
- Particuliere beveiligingsdiensten
- Sociale diensten
- Uitzendbedrijven
- Vervoer