Het scholen van uw medewerkers levert meer op dan dat het kost. Vaak wordt gedacht dat scholing meer kost dan dat het oplevert. Dat is niet zo, maar denk wel goed na over de vorm van scholing. Het stappenplan dat in dit artikel staat kan u hierbij helpen
Stap 1: soorten opleidingsbehoefte
Niet ieder bedrijf heeft dezelfde behoefte als het om opleiding, oftewel scholing gaat. Er zijn namelijk twee soorten behoeften op het gebied van scholing.
- De eerste behoefte richt zich op het collectief. Dit zijn scholingsbehoeften die gezamenlijk in het bedrijf aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in het hele bedrijf of bij bepaalde groepen of afdelingen. Deze behoeften kunnen ontstaan door veranderingen in de markt, in het klantenbestand, de wetgeving of door andere ontwikkelingen in de omgeving. Ook kan het toekomstbeeld van een bedrijf ervoor zorgen dat er behoefte is aan opleiding op bepaalde punten. Zo zijn uw medewerkers namelijk altijd goed op de hoogte en beschikken zij over de juiste kennis om het werk goed uit te voeren. Het zorgt zelfs voor een stukje extra omzet en een sterkere positionering ten opzichte van de concurrent. Als (potentiële) zien dat u investeert in uw medewerkers, krijgen zij meer vertrouwen in het werk dat uw bedrijf levert.
- De tweede behoefte richt zich op het individu. Niet iedere medewerker heeft dezelfde behoeften als het om scholing gaat. Een medewerker die nieuw op de arbeidsmarkt is, moet waarschijnlijk nog veel leren. De behoefte in scholing van zo’n starter is dan vaak groter dan voor een medewerker die al langere tijd werkzaam is binnen het bedrijf. Als ondernemer kunt u individuele scholingsbehoeften meten door hiernaar te vragen in een sollicitatiegesprek. Bij medewerkers die al langer werkzaam zijn in uw bedrijf, kunt u functionerings- en beoordelingsgesprekken gebruiken als middel. U kunt op deze momenten namelijk vragen of uw medewerkers nog wensen hebben met betrekking tot hun loopbaan of vakscholing.
Stap 2: tijd en geld
Maak een keuze in de hoeveelheid aan tijd en geld die u binnen uw bedrijf aan scholing kunt besteden. Op basis daarvan kan u kiezen welke scholingsvorm het beste bij uw bedrijf en medewerkers past. Is er bijvoorbeeld weinig tijd maar is er wel een hoge prioriteit om vakkennis op te doen en is de behoefte van medewerkers groot? Dan kan E-learning of zelfstudie een geschikte vorm zijn van scholing. Medewerkers kunnen dit dan zelf in eigen tijd doen. Is er genoeg tijd om het binnen kantoortijden te doen dan kunnen medewerkers kiezen voor scholing in de vorm van een cursus of workshop. Wat betreft geld voor scholing zult u ook afwegingen moeten maken. Soms hebben bedrijven een soort potje waaruit scholing voor medewerkers wordt betaald. Medewerkers ontvangen dan extra scholing van de werkgever. Maar het kan ook zijn dat u er eigenlijk niet veel geld voor heeft. Weeg dan goed af welke soorten scholing direct resultaat hebben voor uw bedrijf en welke niet. Dan kunt u besluiten dat medewerkers zelf voor de kosten moeten opdraaien indien zij extra scholing behoeven. In sommige gevallen worden scholingskosten voor uw medewerkers vergoed door scholingsfondsen. Kijk dit goed na, voordat u of uw medewerkers zelf gaan betalen.
Stap 3: een opleidingsplan maken
Het kan houvast geven om een opleidingsplan te maken waarin u vastlegt wat er per periode aan nieuwe kennis kan worden opgedaan en door wie. Maak een overzicht van kosten en meest passende opleidingen. Dit kunt u in samenwerking met uw medewerkers doen. Zo voelen zij zich betrokken en bovendien kunnen zij input leveren die u kan helpen bij het maken van de juiste afwegingen. Met een opleidingsplan maakt u inzichtelijk wat de kosten en baten zijn en waar behoeften liggen. Dat geeft duidelijkheid, wat voor iedereen fijn is.