Rijden met rijangst

AutorijdenHet komt onder de bevolking veel voor, rijangst bij het autorijden. Dit is iets volkomen menselijks, maar kan wel problemen opleveren in het verkeer. Volg je rijlessen of wil je rijlessen volgen en je weet dat je rijangst hebt? Dan kan je altijd terecht bij een gespecialiseerde rijschool in Eindhoven die jarenlange ervaring heeft met cursisten die faalangst hebben.

Wat gebeurt er?

Als je last hebt van angst tijdens het rijden, dan kan het voorkomen dat je het overzicht over het verkeer verliest en je hebt het gevoel dat je de controle over de auto en jezelf verliest. Dit komt het meest voor als je rijdt op de snelweg. Angst tijdens het rijden komt vaak voor en het is niet erg om je ervoor te schamen. Met de juiste persoonlijke benadering en een gespecialiseerde rijschool in Eindhoven kan je met een gerust gevoel naar je examen en de weg op.

Wanneer treedt het op?

Rijangst kan ook optreden terwijl je er voorheen nog nooit last van hebt gehad, maar tijdens de rijlessen kom je erachter. Er zijn een aantal redenen op te noemen die faalangst veroorzaken. Dit kan veroorzaakt worden door incidenten uit het verleden die je zelf hebt ervaren in het verkeer of kennissen, familie of vrienden die zo iets dergelijks hebben meegemaakt. Niet alleen dit, maar ook andere trauma’s, psychische klachten of depressie kunnen leiden tot faalangst. Dit zijn de ernstigere varianten die faalangst tot gevolg hebben.

lichtere varianten kunnen onzekerheid zijn die meespelen. Bijna 85% van mensen die erg onzeker zijn kunnen angstig zijn op de weg. Ook paniekaanvallen bij een overvloed aan prikkels kunnen leiden tot falen.

Symptomen van rijangst

Hoe weet je nou precies of dat je faalangsten hebt tijdens het rijden en hoe worden deze opgemerkt door een rijinstructeur? Dit zijn de symptomen:

  • transpireren
  • trillen of beven
  • opvliegers
  • hartkloppingen
  • ademnood
  • duizeligheid
  • misselijkheid of buikklachten
  • angst om zelfbeheersing te verliezen

De juiste begeleiding

Wanneer dit soort gevallen optreden, zal een bekwame instructeur dit ontdekken en hierop handelen. Dit moet erg serieus worden genomen aangezien je bezig bent met het verkeer en andere weggebruikers dit niet van je weten. Tijdens je rijlessen word je persoonlijk benaderd en geholpen om deze symptomen op een correcte manier te verhelpen. Je wordt dan ook helemaal klaargestoomd voor het examen dat je moet afleggen, zodat je daarna veilig de weg op kan en meer ervaring op kan doen.

 

Leuk? post