5 tips voor een ondernemer in de bouw

Tegenwoordig komen er in de bouw steeds zelfstandige ondernemers. Dat zorgt natuurlijk voor een nieuwe situatie en daarmee ook andere dingen waar je op moet letten. Wanneer je voor een baas werkt, heb je namelijk veel minder verantwoordelijkheid dan wanneer je voor jezelf begint. Er komt nu eenmaal veel meer bij kijken. Je vraagt je wellicht af wat een baan in de bouw je te bieden heeft. Om je alvast een eindje op weg te helpen, hebben we hieronder 5 tips voor op een rijtje gezet voor deze ondernemers.

1. Zorg voor een overzichtelijke administratie
Het klinkt wellicht logisch, maar helaas gebeurt het lang niet altijd dat ondernemers in de bouwwereld hun administratie goed op orde hebben. Houd vanaf het moment dat je start alles zorgvuldig bij. Lang niet iedereen kan dit. Schat vooraf in of je dit zelf kunt en schakel anders iemand anders in die dit voor je doet!

2. Werk samen met andere zelfstandigen!
Wanneer je als ondernemer in de bouw aan de slag gaat, kan het zomaar gebeuren dat je steeds meer werk gaat. Het is dan verleidelijk om werknemers aan te stellen. Dat is vooral in het begin echter niet verstandig omdat je niet weet hoe het de komende jaren gaat. Werk in het begin liever samen met andere zelfstandigen, zodat je werk aan elkaar kunt uitbesteden.

3. Laat zien wat je in huis hebt
Zeker in het begin wil je jezelf natuurlijk bewijzen. Laat daarom in het begin direct aan je verschillende klanten zien wat je in huis hebt én dat je over de juiste instelling beschikt,.

4. Houd je werkzaamheden divers
Het is verleidelijk om één bepaalde klus aan te nemen in de bouw en dit erg lang te doen. Bijvoorbeeld een jaar lang blokkenlijmen. Dat is echter niet bevorderlijk voor je ervaring en toekomstig werk. Blijf daarom zo divers mogelijk werkzaamheden uitvoeren.

5. Veiligheid eerst!
Veel ondernemers denken er te eenvoudig over, maar houd veiligheid altijd hoog in het vaandel voor jou en je eventuele werknemers. Zorg altijd dat het veilig genoeg is op de werkvloer en dat je aan alle eisen in deze voldoet. Maak bijvoorbeeld altijd een risicoanalyse voordat je begint aan een project.

Leuk? post