Groene aanslag, mos, onkruid en algen makkelijk en goedkoop verwijderen. Snel en effectief.

Wil je snel en goedkoop van de groene aanslag af die op je terras, schutting, tegels zit? Schoonmaakazijn! Ook goed voor het uitroeien van onkruid en ander groen spul.

schoonmaak-azijn

Dit artikel gaat over hoe je gemakkelijk groene aanslag kunt verwijderen. Groene aanslag is een verzamelnaam voor diverse soorten mos, algen en wieren. Een zeer effectief en milieuvriendelijk middel om deze groene aanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. Niet alleen groene aanslag maar ook onkruid, gras en planten kunnen hiermee worden gedood. Waar de aanslag ook op zit, of het nu op hout, steen, bestrating, bloembakken, vlonderplanken, hardhout of kunststof zit, schoonmaakazijn krijgt het weg.

Hoe ontstaat van groene aanslag

Groene aanslag ontstaat door een gebrek aan zonlicht. De UV straling van de zon gaat groene aanslag tegen. In de donkere maanden is er te weinig zonlicht en krijgen algen en mossen de kans om zich te ontwikkelen. Vaak komen ze ook voor op schaduwplekken in de tuin en rond de tuin.

Niet voor consumptie

Schoonmaakazijn is geen azijn die voor consumptie bedoeld is maar alleen maar om mee schoon te maken. Het is een bijna bij elke supermarkt te verkrijgen en is te vinden naast de wasmiddelen en schoonmaakmiddelen. Schoonmaakazijn is ongeveer 4x zo geconcentreerd dan natuurazijn.

Verschillende variaties

Schoonmaakazijn is er in diverse variaties. De meest bekende zijn de naturel in de groene fles, de lavendel in de paarse fles en citroen in de gele fles. Aan de schoonmaakazijn is parfum toegevoegd om de geur van het azijn wat aangenamer te maken. Tevens is schoonmaakazijn biologisch afbreekbaar.

groene-tegels

Prijs

Een liter schoonmaakazijn kost ongeveer 0,45 Euro van het merk Groenland. Je kunt het kopen bij bijvoorbeeld de Action, Blokker of supermarkt.

Verdunnen

Schoonmaakazijn kun je het beste onverdund gebruiken op groene aanslag. Dit heeft het beste en snelste effect. Vaak binnen 48 uur is de groene aanslag verdwenen. Verdun de schoonmaakazijn alleen voor schoonmaaktoepassingen en niet voor het verdelgen van ongewenste mossen, algen, onkruid, grassen en planten.

Toepassen

Je kunt een plantenspuit of drukpomp gebruiken voor kleine oppervlakken. Een heel effectieve manier voor grote oppervlakten is een dweilemmer vullen met schoonmaakazijn en een auto-wasborstel gebruiken. Je veegt de groene aanslag goed in en binnen 48 uur is het verdwenen!

Pas schoonmaakazijn toe op een droge dag. Als het net geregend heeft of nog gaat regenen wacht dan met de schoonmaakklus. Het effect van schoonmaakazijn neemt af door regen.
Op een zonnige dag is de werking van schoonmaak azijn nog beter, vooral in direct zonlicht.

groene-gieter

Pas op

Pas op met kalkhoudende materialen zoals granito, schelpen, stenen met fossielen afdrukken, e.d.
Azijn is zuur en kan deze materialen aantasten.

Pas op met kinderen en houdt het buiten hun bereik. Bij inwendig gebruik direct een arts waarschuwen.
Pas op met het inademen van schoonmaakazijn, deze kan de luchtwegen irriteren.
Draag handschoenen op huidirritatie tegen te gaan. Als je een wondje hebt kan het gaan bijten.

groene-schutting-schoonmaken

Niet alleen handig om al het groen in uw tuin uit te roeien maar ook goed voor binnenshuis

Schoonmaakazijn is eigenlijk multifunctioneel. Je kunt het bijna bij elke schoonmaakklus wel gebruiken. Zorg dat je het wel goed verdund.

Bij de volgende dingen is schoonmaakazijn heel goed toe te passen:

 • Kalkaanslag verwijderen
 • Cementvlekken verwijderen
 • Vet oplossen en verwijderen
 • Vieze geurtjes aanpakken en neutraliseren
 • Epoxy van handen verwijderen
 • Vaas (glas) reinigen
 • Te gebruiken als ontstoppingsmiddel
 • Magnetron en oven binnenin reinigen door een kopje lauw water met azijn er in te laten staan
 • Wasmachine en vaatwasmachine reinigen en ontkalken. Deze ruiken na een schoonmaakbeurt weer lekker fris. Wel afhankelijk of je de geparfumeerde azijn hebt gebruikt
 • Goed te gebruiken om vetvlekken en muffe luchtjes uit kleding te krijgen. Gebruik samen of in plaats van een wasverzachter. Dit zorgt tevens dat kleuren langer mooi blijven!
 • Koffiezetapparaat (zelfs nespresso en senseo) en waterkoker ontkalken
 • Ramen nog beter schoon krijgen en houden door de vuiloplossende werking
 • En nog veel en veel meer.
4/5 - (22)