Alles wat je moet weten over graszoden

Ga je graszoden kopen? Dan is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in het product. Graszoden lijken immers op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen te ontdekken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over graszoden. Zo weet je precies op welke kwaliteitseisen je moet letten en wat een goede graszoden prijs is. Voor je het weet kun je genieten van een prachtige grasmat!

Graszoden kopen: producteigenschappen

Graszoden zijn geteelde grasplaggen die als opgerolde grasmatten verkocht worden. Een graszode bevat de grasplant met wortelen en al zodat er een goede hechting gecreëerd kan worden met de ondergrond. De meeste graszoden worden bij elkaar gehouden met netten, omdat de grasplaggen anders uit elkaar zouden vallen. Sommige fabrikanten werken met biologisch afbreekbare netten zodat er geen plastic achterblijft in de grond. De kwaliteit van de graszoden wordt onder andere bepaald door de leeftijd van het gras. In het ideale geval is dit minimaal 12 maanden oud.

Graszoden kopen: de graszoden prijs

De graszoden prijs is relatief laag. Om tien vierkante meter grond van een grasmat te voorzien, heb je slechts enkele tientallen euro’s nodig. De totaalprijs is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het gazon, maar er spelen nog een aantal andere factoren een rol. Zo is de graszoden prijs ook afhankelijk van de kwaliteit van het gras en de grassoort die je kiest. Een speelgazon heeft een ander soort gras nodig dan een siergazon. In een siergazon zijn duurdere grassoorten verwerkt die een zeer fraaie aanblik geven. Een speelgazon hoeft niet uit te blinken in schoonheid, maar moet vooral tegen een stootje kunnen. De graszoden prijs voor een speelgazon is meestal lager dan die van een siergazon.

Graszoden kopen: welke grassoort kies je?

Hierboven werd al een onderscheid gemaakt tussen een speelgazon en een siergazon. Een speelgazon bevat veel veldbeemdgras, een siergazon bestaat voornamelijk uit roodzwenkgras en struisgras. Naast het doel waar je een gazon voor aanlegt, is ook de plaats belangrijk. Met name in schaduwrijke tuinen is het belangrijk om voor een grassoort te kiezen dat het ook goed doet als het weinig zonlicht krijgt. Dit zogenaamde schaduwgras bestaat voornamelijk uit bosbeemdgras. Deze grassoort doet het niet alleen goed in de schaduw, ook in de zon ontwikkelt deze zich tot een prachtige grasmat. Je kunt dit soort dus in de hele tuin gebruiken.

5/5 - (1)

Plaats een reactie