Zwemster ternauwernood ontsnapt aan verdrinkingsdood tijdens EK

Tijdens de 10 kilometer zwemmen op het EK zwemmen in Berlijn won Sharon van Rouwendaal de gouden medaille. Helaas verliep voor Natalia Charlos de wedstrijd een stuk minder voorspoedig. De zwemster, afkomstig uit Polen was bijna verdronken tijdens de strijd om de medaille.

Publiek begon te schreeuwen

Het ongeval gebeurde vlak voor de finish. De toeschouwers zagen al dat er iets niet in de haak was toen de 23-jarige Charlos plotseling stopte met zwemmen en het publiek schreeuwden dat ze haar moesten helpen. Na een tijdje kwam de reddingsploeg in actie en bracht haar veilig aan de kant. Hier werd ze direct behandeld en in de ambulance gestopt naar het ziekenhuis. Daar aangekomen kwam ze pas weer bij.

Te hard ingespannen

Toen ze bijkwam bleek ze nergens meer op te reageren, liet Alexander Beck weten. Beck is een Duitse teamarts. Hij concludeert dat ze zich te hard heeft ingespannen, waardoor ze weg is gevallen. Wonder boven wonder is ze er weer helemaal bovenop gekomen. Ze is niet meer in gevaar, bij kennis en reageert weer normaal. De toeschouwers hebben haar leven gered, want het was niemand anders opgevallen dat er iets totaal mis was. Zij hebben voorkomen dat de 23-jarige zwemster was verdronken.

Fran Crippen

Ook voor haar collega-zwemsters was het een enge ervaren. Angela Maurer uit Duitsland, die dertiende werd, liet weten dat er schuim op haar mond stond toen ze haar de boot intilden. Zij zag hetzelfde gebeuren bij Fran Crippen vier jaar geleden en dat is een beeld wat nooit meer bij je weggaat. Hij had het ongeval niet overleefd.

Reddingsploeg reageerde te langzaam

Stefan Lurz, de Duitse bondscoach, vindt dat de reddingsbrigade steken heeft laten vallen. Zij moesten veel alerter zijn en veel sneller reageren. Hij liet weten de longen uit zijn lijf te hebben geschreeuwd om haar uit het water te halen, maar niemand keek op of om. De broer van de bondscoach had al voorbereidingen getroffen om er zelf in te springen om haar te redden. Wellicht kunnen ze beter een zwembad kopen en daar eerst op oefenen voordat er mensenlevens mee gemoeid zijn op een groot event als het EK.

Leuk? post