Verschillende vormen in Wing Chun

 

wing-chunCombat Wing Chun is een krijgskunst en wordt soms ook wel eens als Ving Tsjun, Wing Chun Kung Fu of Wing Chun Boksen aangeduid. Als leerling van Wing Chun leer je om zelfverdediging en vechten effectief toe te passen. Wing Chun behoort tot de Kung Fu stijl. Wing Chun kent verschillende vormen die je tijdens de trainingen leert.

 

Verschillende vormen

In het Wing Chun zijn er maar een paar trainingsvormen die je oefent zonder partner. En deze oefeningsvormen bevatten van Wing Chun alle principes. Zo wordt er een bepaald gedrag aangeleerd en je oefent op bewegingen, allemaal met het idee om gevechten te kunnen winnen. Je oefent deze vormen voor een spiegel. Ze zijn er vooral op gericht om de abstracte bewegingen te kunnen perfectioneren en je skills te verbeteren. Hieronder bespreken we alle vormen met je.

 

Siu Lim Tau, dit is de eerste vorm

wing-chun-vechtsportHoe je staat en hoe je staat, dat leer je in de eerste vorm van Wing Chun: Siu Lim Tau. In de eerste vorm ligt ook de nadruk op de basis van de vechtstijl waartoe ook de verzameling met alle armbewegingen behoort. Deze eerste vorm kan je dan ook zien als de basis.

 

Chum kiu, de tweede vorm

Naast een goede houding, stand en stoot is het behouden van balans een zeer belangrijk onderdeel van de vechtsport. Je traint dan ook op balans. Dit wordt gecombineerd met allerlei diverse bewegingscombinaties. Je trainer let daarbij op het voetenwerk en het bewegen.

 

Biu Gee is de derde vorm

Zonder strategie is vechten in situaties die vrijwel uitzichtloos bij voorbaat mislukt. In de derde vorm wordt er dan ook getraind op vechtstrategieën. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een situatie waarbij je door meerdere personen tegelijkertijd wordt aangevallen?

 

Dummy – Mook Yan Chong

Je traint op een houten pop en dat met de bedoeling om de timing te trainen van je bewegingen. We noemen deze vorm ook wel dummytraining. Je kunt met dummytraining leren om fouten of nadelige situaties te corrigeren en te verbeteren.

Leuk? post