Kijk of ren mee, met de Rotterdam Marathon

Het is een jaarlijks terugkerend evenement, de Marathon van Rotterdam. Het is één van de best bezochte marathons ter wereld. In Nederland is de marathon van Amsterdam het grootst, daarna volgt Rotterdam. Dit komt puur door het aantal deelnemers uit het buitenland. In Rotterdam doen namelijk de meeste Nederlanders mee. Daarnaast komen er ook ontzettend veel toeschouwers. Ben jij er daar één van? Het is een groot festijn en zeker leuk om eens te bezoeken. Bang voor problemen met parkeren in Rotterdam tijdens dit evenement? Kies dan voor een parkeergarage van Q-Park en je auto is veilig

Geschiedenis

De Marathon Rotterdam is al een oud evenement en keert jaarlijks terug, de eerste editie was namelijk al in 1981. Drie keer is deze loopwedstrijd zelfs tot de Nederlandse kampioenschapen benoemd, namelijk in 1937, 1950 en 1973. Deze wedstrijden zijn gewonnen door drie Nederlandse topatleten, namelijk Ad Moons, Bram Groeneweg en Johan Kijne. Twee keer in de gehele marathon geschiedenis van Rotterdam werden er wereldrecords gelopen. De eerste keer was op 20 april 1985, namelijk in 2 uur en 8 minuten. Later, in 1988 werd het wereldrecord nog een verbroken met 2 uur en 6 minuten. Elf jaar lang mocht Belayneh Densam deze titel dragen, pas in 1999 werd het record verbroken bij de marathon van Berlijn. Sinds 1990 is het marathon lopen ook voor vrouwen interessant geworden. Lange tijd speelden zij namelijk amper een rol in dit wereldje. De eerste internationale editie voor vrouwen werd ook nog eens gewonnen door een vrouw, namelijk Marja Wokke.

Het parcours

Het 42,2 kilometer lange parcours verschilt ieder jaar. Afgelopen jaar startte het evenement op bij het stadhuis van Rotterdam. De start is altijd een feestelijk moment, de lopers zijn vaak al een tijdje aanwezig en opgewarmd. Na de start rennen ze over de Erasmusbrug, het Wilhelminaplein via de Maashaven naar de Slinge. Daar zijn ze op de helft, dat is dus de halve marathon. Vervolgens rennen de lopers door naar het Feyenoord stadion, een rondje rondom de Kralingse plas om daarna te finishen op de Coolsingel.

De voorbereiding

Het voorbereiden en trainen voor de Rotterdam kost veel tijd, ongeveer twaalf tot achttien weken. Kies daarom een tijd in het jaar waarop je genoeg ruimte hebt om te trainen, en een marathon die daar goed bij aansluit. Zorg vooral dat je altijd plezier blijft houden en geen pijn voelt.

Deze drie tips helpen je met de juiste voorbereidingen:

  • Lange duurloop – Zowel geestelijk als lichamelijk is dit een goede training. Loop een lange afstand, van ongeveer dertig kilometer in de eerste trainingsweek. Daarna bouw je af, en vervolgens weer op.
  • Rust – Rust is heel belangrijk om gezond en blessure vrij te rennen. Hoe meer kilometers, hoe meer spanning en stress je zult ervaren tijdens het lopen. Dus neem op tijd rust voor je spierherstel.
  • Cross-training – Ontspanning ontstaat door inspanning. Je kunt uitrusten met bijvoorbeeld een cross-training. Hiermee wissel je de velen kilometers af, terwijl je toch aan je conditie werkt. Fietsen en zwemmen zijn ook goede oefeningen.
Leuk? post