Is Wing Chun gemakkelijk aan te leren?

Wing Chun wordt ook wel eens een vecht- en zelfverdedigingsport genoemd. Al leer je als beoefenaar hiervan alleen om aan te vallen. Het mooie van deze sport is dat iedereen het kan leren. Het vergt natuurlijk wel wat oefening om een goede vechter te worden, toch zijn de technieken verre van lastig en krijg je de basistechnieken al gauw onder de knie. Wing Chun is geschikt voor groot en klein, licht of zwaar. Sterker nog, de wat lichtere mensen zijn misschien zelfs wel in het voordeel, omdat ze sneller zijn. En snelheid is een belangrijk wapen in Wing Chun, aangezien deze vechtsport bekend staat als ’s werelds meest snelle vechtsport! En de principes van Wing Chun richten zich dan ook op effectiviteit en snelheid, waarbij angst geen rol mag spelen. Men zoekt naar een praktische manier om aanvallers uit te schakelen. Daarbij gebruik je slimme trucjes, mag je stoten en trappen en is eigenlijk alles mogelijk, als je de ander maar binnen een paar seconden elimineert. Je reageert op een aanval door direct zelf aan te vallen en niet in een verdedigende houding te schieten.

 

Wing Chun kan iedereen leren!

Het maakt niet uit wat je leeftijd is, hoe groot of licht je bent: Wing Chun is dan wel de snelste en meest praktische vechtsport die er is, toch zijn de technieken zo ontwikkeld dat het geen jarenlange oefening vergt om toch een goede vechter te kunnen worden. De van oorsprong Chinese sport is opgebouwd uit redelijk eenvoudige, natuurlijke bewegingen. Dat is wel wat anders dan de acrobatiek die komt kijken bij Kung Fu, een stijl van waaruit Wing Chun is ontstaan. Over het algemeen kan men al op Wing Chun vanaf de leeftijd van 6 jaar. Oudere leerlingen kunnen echter ook al snel vorderingen maken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal lessen dat men wekelijks volgt en hoe serieus men tegen de vechtsport aankijkt. Wing Chun maakt je zeker en bovenal weerbaar.

 

Specialiteit van Wing Chun

  • Pareer een aanval door direct zelf aan te vallen
  • Kom dichtbij de tegenstander
  • Geef de tegenstander geen ruimte
  • Gebruik snelle stoten en trappen, recht op het lichaam
  • Stoot en trap zonder ophouden
  • Sta altijd in zo’n positie dat je makkelijk kan wegdraaien en reageren

 

Kracht van de ander gebruiken

Alle technieken zitten zodanig in elkaar dat ze snel aan te leren zijn. Men gebruikt de kracht van tegenstanders om hen te verslaan. Je mag alles gebruiken, zolang je maar wint. Dit kunnen bijvoorbeeld trappen, vegen of slagen met de palm zijn. Maar ook stoten, het gebruik van ellebogen of knieƫn.

5/5 - (1)