De geschiedenis van Shaolin Kungfu

 

shaolin-kungfuWil je Kunfu leren? Dan is het belangrijk om de geschiedenis van deze verdedigingskunst te kennen, aangezien Kungfu ‘a way of life’ is. Middenin China vind je de provincie Henan. En in deze provincie, onderaan de berg Song, vind je de Shaolin Tempel. Deze Shaolin Tempel vormt nu nog steeds het spirituele centrum van ’t zogenoemde ‘chanboeddhisme’. Het chanboeddhisme is invloedrijk geweest en vooral op het vlak van de denkwijze en filosofie in het verre oosten. In die periode ontstond de vechtkunst Shaolin Kungfu. Shaolin Kungfu oogstte aanzien over geheel de wereld: Monniken (de Shaolin monniken) leerden zichzelf de technieken van het huidige Shaolin Kungfu aan en het leek wel alsof zij over bovennatuurlijke krachten bezaten.

 

Shaolin monniken trainden zichzelf fysiek en geestelijk

shaolin-kung-fuWil je ontdekken hoe Shaolin Kungfu werkelijk is ontstaan, dan raden we je aan om nog even verder te lezen. Want de ontstaansgeschiedenis van Shaolin Kungfu vinden we ongeveer 1500 jaar terug in het verleden. Ongeveer 500 jaar na Christus werd door de monnik Xiaowen een boeddhistische tempel gebouwd. Enkele tientallen jaren daarna trok een monnik vanuit India, door de Himalaya naar deze tempel. De naam van deze monnik was Bodhidharma. Wat hij daar aantrof was niet niks. In de Shaolin tempel trof hij gelijknamige monniken in een zeer slechte staat aan. Bodhidharma maakte een plan om de monniken in een fysiek betere conditie te brengen en daarvoor ontwikkelde hij bewegingstechnieken. Deze technieken dacht Bodhidharma uit in een grot, nabij de tempel. In totaal had hij daar maar liefst 9 jaar voor uitgetrokken! Niet alleen ontwikkelde hij bewegingstechnieken maar ook meditatietechnieken en deze technieken brachten de monniken vooral mentale weerbaarheid bij. Dit is in het kort de basis en geschiedenis van Shaolin Kungfu.

 

Ontwikkeling tot krijgskunst

De Shaolin monniken hebben zelf de technieken van hun meester, Xiaowen, aangescherpt en verfijnd. Zij gebruikten de technieken om zichzelf te kunnen wapenen tegen vijanden en voegden elementen aan Shaolin Kungfu toe, onder andere door wilde dieren te observeren en hun bewegingen in te passen zodat het uitgroeide tot een complete vechtkunst. Kungfu is vandaag de dag veranderd en heeft zich aangepast maar toch zijn er veel dingen die niet zijn veranderd: Zo is het chanboeddhisme en de leefwijze van de Chaolin monniken nog steeds hetzelfde als toen.

Leuk? post