Besmet diervoer leidt tot tijdelijk sluiten veebedrijven

Er zijn boeren die enkel groenten zoals aardappelen en asperges verbouwen maar de meeste kiezen voor een veebedrijf. Dat is niet zonder risico want regelmatig verschijnen boeren in het nieuws omdat dieren een ziekte hebben opgelopen. Koeien lopen risico op ‘mond en klauwzeer’ terwijl kippen ook regelmatig in grote getalen geruimd worden.

Vandaag heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer dan honderd kalverboerderijen en varkenshouderijen gesloten. Het is een tijdelijke oplossing nadat de bedrijven diervoer binnenkregen dat verontreinigd was. De diervoeding is geproduceerd door een fabriek uit Lopik en bevat furazolidon. Dit antibioticum is niet toegestaan in Europa.

Onduidelijk is of het veevoer in papieren zakken of in plastic is vervoerd. Het moet in ieder geval vernietigd worden en het kan ernstige gevolgen hebben voor de boeren. De kans bestaat dat de dieren geruimd worden. Vooral veebedrijven in Gelderland en in het Oosten zijn getroffen, vertelt een woordvoerder van LTO Nederland (brancheorganisatie).

Nog niet aansprakelijk gesteld

De veebedrijven hebben niet alleen onzekerheid op dit moment maar hebben ook een extra kostenpost. De producent van het veevoer is nog niet aansprakelijk gesteld waardoor de veehouders zelf voor de kosten opdraaien. Daarnaast bestaat het risico dat de dieren geruimd worden, wat nog meer kosten met zich meebrengt.

De gedupeerden kunnen na het ruimen weer overgaan tot de normale bedrijfsvoering. Waarschijnlijk wordt vandaag nog door de NVWA beslist of er geruimd moet worden. Het is zeer gebruikelijk dat dit besluit wordt genomen maar LTO Nederland erkent dat het wel een groot drama is voor de boeren.

Leuk? post