Wat is piano onderhoud?

Piano’s moeten elk jaar één tot twee keer onderhouden worden, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en omstandigheden. Zo moeten de vele onderdelen van het ingewikkelde instrument regelmatig opgeknapt of vervangen worden. Wanneer je dit niet doet kun je nog wel op het instrument spelen, maar zal het geluid langzaam maar zeker erg slecht worden. Dit kan zeer demotiverend werken voor beginnende pianisten, maar natuurlijk ook voor ervaren spelers.

Bij piano’s op leeftijd is er vaak al meer aan de hand. Zo kan het voorkomen dat deze een gescheurde zangbodem, roestige snaren, versleten mechaniek of loszittende stempennen hebben. Als het instrument wel van goede kwaliteit was toen het gekocht werd, kan een volledige restauratie van de piano de problemen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen of repareren van de zangbodem en het stemblok, de besnaring, de hamerkoppen, de stempennen en bijna alle onderdelen van mechaniek, zoals het leer, vilt, veertjes en de asjes van de draaipunten.

Door zo’n grondige restauratie kan uw piano weer een tijdje mee, maar het spreekt voor zich dat dit zeer prijzig is. Om deze reden is regelmatig piano onderhoud zeker aan te raden. Zo bent u veel goedkoper uit, kunt u langer genieten van uw piano en bent u ervan verzekerd dat uw piano niet slechter gaat klinken. Hij wordt namelijk één of twee keer per jaar onderhouden en opnieuw gestemd.

Piano onderhoud

In het mechaniek van een piano zitten veel kleine onderdelen, welke allemaal langs en tegen elkaar draaien en wrijven. De contactpunten bestaan meestal uit leer en vilt, wat voor een geluidloze werking zorgt. Echter slijten deze contactpunten. Daarom moet de spelling die ontstaan is tijdens het spelen weer bijgesteld worden. Mocht de slijtage te ernstig zijn, dan moet alles vervangen worden.

De hamerkoppen

De hamerkoppen zijn de kleine hamers die tegen de snaren slaan om de pianotoon te creëren. Hierdoor slijten de koppen en het vilt wordt geplet, waardoor het hard wordt. Dit veroorzaakt een onaangename toon. Dit kan verholpen worden door het intoneren en het schuren van de koppen. Wanneer er sprake is van te veel slijtage of er is te vaak geschuurd, moeten de koppen volledig vervangen worden.

Is uw piano écht niet meer te redden? Dan is het tijd om een nieuwe te kopen en uw huidige piano te gebruiken als brandhout.

Leuk? post