Klassieke verlovingsringen

Een huwelijksaanzoek is een speciaal moment. Het is een teken van verlangen om de rest van je leven door te brengen met die ene persoon die zo veel voor je betekent. Het symbool om dit verlangen mee aan te geven, is de verlovingsring. Je verrast je partner met deze ring tijdens een romantisch diner, op een prachtige reis, of natuurlijk gewoon thuis. Of jullie zoeken samen de ring uit. Hoe dan ook, het aanzoek is een moment dat jullie beiden nooit meer zullen vergeten, en een perfecte start voor jullie leven samen.
Traditioneel komt het schenken van verlovingsringen al uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. De ring die de bruid droeg, diende als bevestiging van ontvangst van de bruidsschat. De vorm van de ring had een speciale betekenis: rond staat namelijk voor eeuwigheid. Deze traditie is doorgegaan in alle opvolgende eeuwen, en wordt nu nog steeds toegepast. Door het dragen van de klassieke verlovingsringen, geef je publiekelijk aan dat je van plan bent om te trouwen. Er hoeft dan echter nog geen trouwdatum bekend te zijn.
Blauw was oorspronkelijk de kleur van trouw en loyaliteit, en daarom bevatten klassieke verlovingsringen vroeger vaak blauwe edelbriljanten, zoals saffieren. Tegenwoordig wordt de diamant, het hardste edelbriljant, gezien als teken van eeuwige liefde. De huidige verlovingsringen bevatten nu dus vaak diamant in plaats van saffier.
In Nederland is het traditie dat de man de verlovingsring koopt, en het aanzoek aan zijn partner doet. Vervolgens dragen beide verloofden de ring. In andere landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot-Brittanië, wordt de ring meestal alleen door de bruid gedragen. Vooral in Amerika hebben de klassieke verlovingsringen veel betekenis. Er wordt dan ook veel geld aan uitgegeven, gemiddeld $10.000. Dit staat gelijk aan het salaris van ongeveer drie maanden werken.
Traditioneel dragen katholieken de verlovingsring aan de ringvinger van de rechterhand, niet-katholieken aan de ringvinger van de linkerhand. Wanneer men dan echt gaat trouwen, verhuist de ring bij katholieken van de rechter- naar de linkerhand en bij niet-katholieken van de linker- naar de rechterhand. Wanneer het budget wat groter is, wordt er voor het huwelijk een trouwring gekocht.
Natuurlijk is het uiterlijk en de prijs van de ring en het moment waarop je het aanzoek doet geheel jouw eigen keuze. Je kan het daarom helemaal op jouw manier doen, wat elk huwelijksaanzoek uniek en speciaal maakt.

Leuk? post