Overhemden heeft vrijwel iedereen in de kast liggen, ze zijn zeer veelzijdig in het gebruik, want ze zijn licht van stof, ze zijn luchtig, stijlvol en netjes. De een zal ze dagelijks moeten gebruiken voor het werk, omdat hij/ zij een belangrijke baan heeft waar je je altijd netjes moet kleden. Ook zijn er mensen die overhemden alleen dragen wanneer er een nette gelegenheid is, zoals schoolfeesten, sollicitatiegesprekken of afspraakjes met een toekomstige liefde in de stad. Ze zijn er dus voor vele gelegenheden, maar waar vindt de overhemd eigenlijk zijn oorsprong en waarom is het geen ander kledingstuk geworden?
Eerste introductie
Overhemden worden al heel lang gedragen, maar de overhemden die we nu kennen zijn als eerste geïntroduceerd in 1871 door Brown, Davis & Co. Overhemden hadden voorheen nog geen knoopsgaten, toen deze fabrikant ze introduceerden, waren ze de eersten met de knopen en knoopsgaten zoals we die nu kennen. Groot-Brittannië was vaak al één van de voorlopers van formele kleding en Brown, Davis & Co was gevestigd in London, waar zij een fabriek hadden. Toen ze het overhemd introduceerden hebben ze het ook meteen gepatenteerd.
Oorsprong
Voorheen bestonden overhemden al wel, alleen werden ze over het hoofd aangetrokken. Ze werden toen wel als bovenkleding gedragen, vandaar ook de naam overhemd, omdat het over een shirt of hemd werd gedragen. Ook toen had je de kragen, die waren alleen zichtbaar, omdat de rest meer werd gezien als deel van het ondergoed. Omdat je die weer droeg onder een colbert die voor nette gelegenheden was. De overhemden waren eigenlijk alleen voor mannen van adel, omdat de overhemden wit waren mochten ze niet vies zijn. Als je met een vies overhemd liep dan werd je gezien als arm, klinkt allemaal best logisch want de regel met een vies overhemd geldt eigenlijk nog steeds.
Verschillende overhemden
Na de effen overhemden, kwamen de gestreepte overhemden in de mode. Dit werd alleen niet op prijs gesteld, omdat de dragers ervan verdacht werden dat ze vlekken probeerden te camoufleren. Even later kwamen de overhemden met de witte boorden en witte manchetten. Vroeger had je ook al onderscheid in de verschillende boorden, die je ook nu nog steeds in de winkels terug kan vinden. Vanaf de Eerste Wereldoorlog had je al de moderne overhemden die je ook nu nog steeds terugvind. Sinds toen zijn de overhemden ook nauwelijks veranderd.
Het moderne overhemd
Ondanks dat de overhemden vroeger alleen door mensen van adel werd gedragen of tijdens hele formele gelegenheden, zie je dat nu nog steeds terug, wanneer zie je een staatshoofd tijdens een formele gelegenheid zonder een pak en overhemd? Eigenlijk nooit. Tegenwoordig is het iets meer zijn status verloren, omdat het ook tijdens minder nette gelegenheden gedragen kan worden. Je ziet vaak ook dat er overhemden zijn met borstzakken. Deze zijn eigenlijk zonder extra ideeën ontworpen, alhoewel er veel mensen zijn die het graag gebruiken om er spullen in op te bergen zoals sigaretten, shag, pennen en andere spullen. Dit staat weer een stuk minder professioneel als je tegenover zo’n persoon staat.
En de Italiaanse overhemden hebben verder hun intrede gedaan in Nederland, deze zijn vaak wat meer casual, vanwege sierlijke aankleding en de opvallende patronen.