Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In de huidige maatschappij wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen een steeds belangrijker begrip. Er wordt van je verwacht dat je iets aan MVO doet. Niet alleen stakeholders, maar ook klanten vinden dit steeds belangrijker. Maar wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen nou eigenlijk?

 

MVO is een alles omvattende visie omtrent duurzame bedrijfsvoering. Bij belangrijke beslissingen worden de 3 P’s in acht genomen. Dit zijn respectievelijk : Profit(economisch), Planet(ecologisch) en People(sociaal). Het is belangrijk dat bedrijven transparant zijn naar de buitenwereld en aan kunnen tonen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Deze manier van werken moet meegenomen worden in alle bedrijfsprocessen. Het is echter wel per bedrijf verschillend. Het is namelijk mede afhankelijk van de bedrijfsgrootte, de sector waarin het bedrijf opereert en de cultuur die binnen het bedrijf heerst. Onthoud goed dat MVO geen eenmalig proces is. Een proces is namelijk nooit af, deze blijven zich continu ontwikkelen op allerlei vlakken. Nieuwe apparatuur en technieken zorgen voor een efficiëntere of milieuvriendelijkere manier van werken.

Maatschappelijk verantwoord wagenpark

Bedrijven maken doorgaans vaak gebruik van leasewagens. Deze worden onder speciale voorwaarden in gebruik genomen. Milieuvriendelijke wagens zijn namelijk goedkoper dan milieuvervuilende wagens. Echter maakt nog niet ieder bedrijf hier gebruik van. Tegenwoordig zitten er veel voordelen aan het leasen van bijvoorbeeld Hybride wagens. De nieuwere modellen hebben een steeds groter bereik en zijn nog milieuvriendelijker dan de voorgangers. Deze wagens worden vaak gesubsidieerd vanuit de overheid om bedrijven een extra duwtje in de rug te geven richting MVO. Tevens worden er op steeds meer plaatsen in Nederland elektrische oplaadpunten geplaatst wat ervoor zorgt dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt.


Ken je het nog? Het indienden van tankbonnetjes of het eindeloos noteren van gemaakte ritten onder werktijd? Het declareren van alle ritten van medewerkers was een regelrechte nachtmerrie. Met een ritregistratiesysteem is dit probleem verleden tijd. Met de Decos GPS tracker worden iedere vijf seconden de coördinaten van alle wagens vastgelegd door het systeem. Op deze manier worden de ritten nauwkeurig geregistreerd. De maximale afwijking komt niet hoger dan 2%. Maar wat is nu het grootste voordeel van een systeem zoals dit? Door dit systeem kan er effectiever ingespeeld worden op onverwachte situaties. Heeft u een wagen met problemen onderweg? Stuur direct een andere medewerker naar de klant om de afspraak toch door te laten gaan. Daarnaast worden files direct op kantoor opgemerkt en kan er een bericht verstuurd worden naar medewerkers op de betreffende snelweg. In dit bericht wordt verzocht een andere route te nemen om de file te ontlopen. Dit bespaard tijd en geld. Kortom een ritregistratiesysteem zorgt ervoor dat je kosten bespaard, milieubewust onderneemt en medewerkers beter kunt voorzien van route informatie.

Leuk? post