Duurzaam is de basis

Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, milieu ontlastend en recyclen. Stuk voor stuk zijn dit termen die steeds vaker gebruikt en toegepast worden in het dagelijks leven. De aarde is namelijk nog steeds vervuilend! Maar niet iedereen is zich hier direct van bewust. Verander je dagelijkse handelingen en wordt minder milieu vervuilend te zijn. Hier worden ook steeds vaker eisen aan gesteld zowel op privé- als zakelijk gebied.

Wat is duurzaam?

In de ideale wereld leeft iedereen duurzaam. Duurzaam staat voor evenwicht tussen mens, milieu en economie. Onder duurzaam wordt onder andere verstaan dat recyclebare producten worden geproduceerd en bedrijfsprocessen zo clean mogelijk zijn. Wat privé doeleinden betreft wordt er geen auto aangeschaft maar een fiets. Hier worden minder fossiele brandstoffen verbruikt, wat op zijn beurt zorgt voor minder CO2 uitstoot.  Maar ook het aanschaffen van bijvoorbeeld apparatuur met een A+ energie label biedt hier een helpende hand bij, deze verbruiken minder energie.

Duurzaamheidstips

Wil je graag een groener leven, maar weet je niet goed hoe? Dankzij onderstaande tips, leef je door simpele aanpassingen een duurzamer en zuiniger leven.

Bouw een duurzaam huis. Je staat er wellicht niet zo bij stil, maar ook huizen kunnen duurzaam zijn. Oudere huizen zijn vaak redelijk milieubelastend, door verouderde isolatie. Het materiaal dat destijds gebruikt werkt, voldoet tegenwoordig niet meer aan de milieu-eisen. Goede isolatie is belangrijk doordat het in de winter de warmte binnen houdt en in de zomer juist zorgt dat het huis koel is. Nieuwe huizen dienen tegenwoordig aan bepaalde milieu-eisen te voldoen, maar je kunt altijd meer doen. Er zijn zelfs architecten gespecialiseerd op dit gebied, zij bieden bijvoorbeeld duurzame terreinverlichting van Fagerhult aan.

Koop energie zuinige apparatuur. Het komt regelmatig voor dat je naar de lokale Mediamarkt gaat en goedkope artikelen aanschaft. Heel fijn, die lage aanschafkosten, maar wat verbruiken deze apparaten? Duurdere spullen zijn vaak op de lange termijn goedkoper. Dit komt omdat deze apparaten in veel gevallen minder energie verbruiken. Door de hogere prijs heb je ook een betere kwaliteit van onderdelen. Deze gaan langer mee en zorgen voor een lager verbruik van energie. Energiezuinige apparatuur herken je door het energie label.

Afval scheiden. Het klinkt voor de hand liggend, maar nog lang niet iedereen werkt er aan mee: afval scheiden. Het scheiden van afval zorgt voor lagere kosten bij de afvalverwerking. Toch zal bij de afvalverwerking alles goed gescheiden moeten worden omdat in één verpakking verschillende materialen kunnen zitten.

Ketenverantwoordelijkheid. In het bedrijfsleven speelt ketenverantwoordelijkheid een steeds grotere rol. Als supermarkt zijnde kun je bijvoorbeeld van fruitleveranciers eisen dat ze bepaalde bestrijdingsmiddelen niet meer gebruiken. Het is vaak ook positieve reclame voor je organisatie, wanneer je duurzame producten verkoopt. En natuurlijk negatieve reclame wanneer je dit niet doet. Zo kwamen recentelijk supermarkten in opspraak vanwege het verkopen van plofkip.


Ben jij je al bewust van duurzaamheid?

Leuk? post