Ziekte van Kawasaki

ziek-in-bedAlles over de Ziekte van Kawasaki

Wel eens gehoord over de ziekte van Kawasaki? Wellicht niet omdat de ziekte van kawasaki niet een heel veel voorkomende ziekte is. Deze ziekte treft voornamelijk kinderen tussen de 0 en 5 jaar. Tevens komt de ziekte vaker bij jongens voor dan bij meisjes. De ziekte van Kawasaki is een ernstige ziekte omdat als men niet op tijd ingrijpt er vervelende gevolgen kunnen zijn. Met deze gevolgen moet je denken aan hartafwijkingen die kunnen ontstaan.

Wat houdt de ziekte in

De ziekte van Kawasaki is een ziekte waarbij de bloedvaten en vaatwanden ontstoken raken. Dit wordt ook wel vasculitis genoemd. De ziekte komt overigens vaker in de winter voor waar nog geen verklaring voor is gevonden.

dokter-onderzoekOnderzoek

Wetenschappers hebben veel onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat deze ziekte niet besmettelijk is. Het vermoeden bestaat dat de ziekte van Kawasaki veroorzaakt wordt door een bacterie of virus maar vooralsnog zijn deze theorie├źn niet bewezen.

Oorsprong van de naam

De ziekte is vernoemd naar de Japanse kinderarts Tomisaku Kawasaki en werd voor het eerst in 1967 beschreven. De ziekte komt vaker in Aziatische gebieden voor dan in Nederland. Toch worden er nog meer dan 4200 kinderen per jaar in Nederland gediagnosticeerd met het Kawasaki syndroom.

Kenmerken en symptomen

aarbei-neusDe kenmerken van de ziekte van Kawasaki zijn koorts, huiduitslag, bloeddoorlopen ogen, gezwollen lippen, rode tong, gezwollen handen en voeten en gezwollen lymfeklieren.

Indien een kind een of meerdere van deze symptomen heeft dan is het aan te raden om direct contact op te nemen met een arts en deze vermoedens uit te spreken. De ziekte is met eenvoudige medicatie onder controle te krijgen waardoor het gevaar snel wordt ingeperkt. Indien de ziekte niet wordt behandeld dan kunnen er complicaties optreden waarbij het hart en de kransslagaders worden getroffen. De aders rondom het hart kunnen opzwellen waardoor er levensbedreigende bloedingen kunnen ontstaan. Ook kunnen er bloedstolsels ontstaan waarbij een hartaanval als gevolg kan zijn.

Leuk? post