Britse wetenschappers stukje dichterbij behandeling alzheimer

Britse wetenschappers zijn een stuk dichtbij het slimmer maken van mensen. In een cleanroom zijn ze erin geslaagd om een bepaald gen in het DNA van muizen te veranderen waardoor de muizen intelligenter werden. Ten opzichte van andere niet gemanipuleerde muizen konden deze muizen de intelligentietesten beter of sneller uitvoeren. Zo werden ze bijvoorbeeld in een doolhof geplaatst waar ze de uitgang moesten vinden. De muizen die genetisch gemanipuleerd waren wisten sneller de uitgang te vinden dan de ‘normale’ muizen.

Enzym

De onderzoekers die werken aan de Universiteit van Leeds wisten een enzym met de naam PDE4B te deactiveren waardoor het gen werd verbeterd. Het enzym speelt een bepaalde rol bij het afbreken van stoffen in de hersenen die de muizen goed kunnen gebruiken. Door het uitschakelen van dit enzym werden muizen niet alleen slimmer, maar konden ze ook dingen beter onthouden. De onderzoekers kwamen erachter dat ze andere muizen sneller herkenden. Verder gedroegen de genetisch gemanipuleerde muizen zich minder angstig. Het stress niveau bij het ruiken van kattenurine was dan ook een stuk lager.

Behandeling in de toekomst

De onderzoekers willen de methode echter niet gebruiken op mensen met een laag IQ, maar het kan in de toekomst een hulpmiddel zijn voor mensen die lijden aan een ziekte waardoor de hersenen niet goed functioneren. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die lijden aan dementie of alzheimer.

Alzheimer

De muizen helpen de onderzoekers een stapje dichter bij genezing van mensen met alzheimer te brengen. Ze hopen dat ze het denkproces van mensen zouden kunnen verbeteren door het uitschakelen van het enzym waardoor alzheimer mogelijk kan worden bestreden. Het desbetreffende enzym is net als bij muizen namelijk ook actief bij mensen. Tot nu toe bestaan er geen behandelingen voor mensen met alzheimer waardoor het niet te genezen is. Onderzoekers doen al jarenlang onderzoek naar de oorzaken en behandelingen van alzheimer. Wellicht is er met dit onderzoek uitgevoerd op muizen nu een doorbraak.

Leuk? post