Koken in wereldkeukens

Tegenwoordig vinden we in de Nederlandse keukens meer dan alleen maar stamppot en rookworst om mee te koken. De Nederlander ontwikkelt zich steeds meer richting een wereldburger, zeker op culinair gebied. We laten ons graag inspireren door andere culturen met hun eigen smaken en combinaties. Iedereen doet het, van huismoeder tot aan chef-kok in een sterrenrestaurant. Er wordt geëxperimenteerd met gekke – voor ons nog onbekende – ingrediënten. Voor de nieuweling in de wereldkeuken kan een overzicht van de nieuwste trends daarom geen kwaad.

koken met gember

Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat die dikke droge takken tussen alle verse groenten in de supermarkt doen? Je bent vast niet de enige, en dat is ook helemaal niet zo vreemd. Gember is namelijk een ondergrondse wortelstok, die niet alleen in de keuken wordt gebruikt maar ook in de therapeutische wereld. Gember heeft een scherpe en pittige smaak, en valt met zijn aparte smaak dan ook niet bij iedereen even goed in de smaak. Gember wordt veel gebruikt in de oosterse keuken, en leent zich bijvoorbeeld uitstekend als smaakmaker voor een Indische curry. Je kunt er ook thee van maken, waar je het heerlijk warm van krijgt.

koken met quinoa

Dit witte, rode of zwarte pareltje uit Zuid-Amerika zit bomvol eiwitten en vitamines. Quinoa lijkt op een graansoort, maar is eigenlijk een plant uit de amarantenfamilie. Het wordt steeds meer gebruikt in de alledaagse keukens, en zelfs in restaurants. Quinoa is lekker in salades, maar kan ook als bijgerecht dienen als vervanger voor bijvoorbeeld rijst. De smaak is vrij neutraal, en daarom kan de quinoa het beste gekookt worden in bouillon.

koken met bataat

Bataat is een zoete aardappel die zich vanuit Zuid Amerika door de hele wereld heeft verspreid. Je vind hem in de supermarkt tussen de normale aardappelen en ze hebben meestal een roze schil. Qua structuur lijken ze erg op de gewone aardappel, maar in smaak verschillen ze enorm. De bataat is, je raad het al, zoeter dan de gewone aardappel. Als je hiermee wilt koken hoef je vrijwel nergens rekening mee te houden. Je kunt bataat bakken in de oven, in de pan of zelfs koken en tot stamppot verwerken.

Leuk? post