Letop bij chatten met vreemden

Chatten met vreemden betekend opletten

Veel jongeren chatten graag op het internet. Chatten is praten via internet en dan vaak met vreemden. Er bestaan veel chatsites in Nederland. Wanneer je gebruik maakt van zulke sites is het belangrijk om goed op een aantal dingen te letten. Je praat namelijk met onbekende. De ander kan liegen over wie hij of zij is en zich voordoen als een heel ander persoon. Tegenwoordig verschijnen er steeds meer berichten in de media over grooming. Hierbij doen oudere zich voor als een minder jarig persoon in chatboxen en proberen ze misbruik te maken van jongeren.

chat berichten

Let op de onderstaande zaken

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van grooming is het belangrijk om op de onderstaande zaken te letten.

  • Deel nooit zomaar je adres gegevens met vreemden
  • Stuur nooit je bankrekening nummer naar mensen die je niet kent
  • Wanneer een gesprek niet goed aanvoelt, beëindig dit dan meteen.
  • Als je gebruik maakt van de webcam, doe dan geen dingen waar je later spijt van kunt krijgen. Sommige personen zijn in staat om webcam beelden op te nemen. Ze kunnen dan ongewesnt op internet verschijnen.
  • Als je slachtoffer denkt te zijn van grooming, meld dit dan direct aan jouw ouders en doe met hen aangifte bij de politie. Wanneer je geen aangifte wilt doen kun je er ook voor kiezen om alleen een melding te maken zodat dit wordt vastgelegd in de systemen van de politie.
Leuk? post