Sinds 2014 is het in Nederland officieel verboden om te downloaden.
Wie torrents download wordt nog niet direct vervolgt, momenteel treed de Nederlandse overheid nog niet op tegen individuele downloaders.
In andere landen, zoals Duitsland wordt het downloadverbod wel degelijk gehandhaafd, boetes voor het downloaden van een enkele film kunnen oplopen tot boven de duizend euro.
Het is een kwestie van tijd voordat dit in Nederland ook gebeurd. Hoe kan je voorkomen dat je ook een mega boete op de deurmat aantreft als het downloadverbod in Nederland wel gehandhaafd wordt?
Anoniem online en privacy
Er zijn best veel verschillende manieren om je online privacy te beschermen. Zo is er freenet, het Tor netwerk, proxy’s en ook kan je gebruik maken van een VPN.
Helaas ben je bij freenet en het Tor netwerk afhankelijk van de internetverbinding van anderen. Niet erg geschikt voor downloaden dus.
Proxy’s zijn uitstekend maar alleen als men ervoor betaald. Betaalde proxy’s zijn behoorlijk prijzig en gratis proxy’s zijn waardeloos omdat ze zeer langzaam zijn.
Het enige wat overblijft is dus een VPN. Met een VPN, een virtueel privé netwerk, kan je razendsnel downloaden met een IP adres naar keuze.
Via een handig programma, dat zelfs je oma nog kan bedienen, is het mogelijk om een IP adres uit te zoeken uit talloze landen.
Als je een ander IP adres hebt, kan je downloaden zonder dat derden je echte IP adres kunnen zien.
Met name als je veel torrents download is dit erg handig. In een torrent client, zoals uTorrent, kunnen andere gebruikers namelijk zien wie er aan het uploaden en aan het downloaden is. Het IP adres van andere up- en downloaders is zichtbaar.
Soms kijken copyright organisaties mee en in landen zoals Duitsland wordt een IP dan genoteerd, de internet provider wordt door justitie benaderd en even later heb je dan een ziekelijk hoge boete op de deurmat liggen. Dit soort fratsen kan je simpelweg voorkomen door gebruik te maken van een goede VPN.
Downloadverbod omzeilen
Het is dus mogelijk om het downloadverbod te omzeilen met een VPN. Helaas kost een VPN wel wat, gemiddeld ben je er 5 euro per maand voor kwijt als je kiest voor een jaarabonnement.
Kies je voor een maandabonnement, dan betaal je behoorlijk wat meer, een euro of 9 ongeveer.
Waar je maar voor kiest, een goede VPN is het geld meer dan waard. Je kan namelijk veel meer dan anoniem downloaden.
Zo is het mogelijk om met een ander IP adres gebruik te maken van allerlei diensten waar je anders geen toegang tot krijgt.
Denk aan Netflix in de VS, voetbalwedstrijden die alleen in bepaalde landen gratis worden uitgezonden of websites die een sessie limiteren per IP adres.
Voor mensen die zich met zoekmachine optimalisatie bezighouden is een VPN een must have.
Wie niet langer toegang heeft tot een website, een forum bijvoorbeeld, kan met een ander IP adres de website weer bezoeken.
Openbare WIFI netwerken zijn ontzettend gevaarlijk. Het is voor kwaadwillenden doodsimpel om al je gegevens te onderscheppen.
Met een VPN loop je dat risico niet. Je logt via een makkelijke app met encryptie in op een VPN naar keuze en niemand kan zien wat je aan het online aan het doen bent.
Ook voor netwerken die bijvoorbeeld op het werk of school internet toegang limiteren, kan je een VPN gebruiken en gewoon doen wat je anders thuis doet.
Het is dus zeer de moeite waard om een virtueel privé netwerk uit te proberen.