Waarom werken in de thuiszorg?

Oudere mensen kunnen soms niet meer goed genoeg voor zichzelf zorgen. Dit kan komen door een beperking of een ziekte. Ze hebben dan hulp nodig om de dagelijkse dingen te doen. De thuiszorg helpt oudere met huishoudelijke klusjes, maar ook in verzorgende taken. Buiten de hulp die de thuiszorg biedt aan ouderen geeft het nog veel meer.

Eenzaamheid

Veel ouderen zijn eenzaam. Ze hebben vaak geen vrienden of familie de de zorg op zich kunnen nemen, of zij hebben hier geen tijd voor. Het kan voorkomen dat er helemaal niemand bij een oudere op bezoek gaat, of dat vrienden en familie al gestorven zijn. Dan zou de thuiszorg de enige persoon zijn die op bezoek komt en waar even een praatje mee gemaakt kan worden. Hoe fijn is het als je deze mensen kunt helpen? Even kletsen en hun helpen met wat ze niet meer kunnen.

Wat doe je als je in de thuiszorg werkt?

Voor de mensen die niet meer in staat zijn om dagelijkse dingen te doen is er speciale zorg. De thuiszorg heeft natuurlijk verschillende niveau’s. De thuiszorg waar alleen even gepoetst hoeft te worden, maar het kan ook voorkomen dat er echt verzorgende hulp nodig is bij bijvoorbeeld dementie. Wanneer je vooral huishoudelijke taken doet ben je een tijdje bezig met bijvoorbeeld strijken, afwassen en boodschappen doen. Veel ouderen hebben moeite met lopen of durven niet meer naar buiten. Vooral in de winter is dit een probleem omdat het dan natuurlijk enorm glad kan zijn. Verder kan het voorkomen dat je wat lichte verzorgende taken moet uitvoeren. Denk hierbij aan het aankleden of de uiterlijke verzorging van de hulpbehoevende. Wat vooral belangrijk is is dat ze ouderen het gezellig vinden dat je er bent. Maak een praatje met ze, geef ze alle aandacht die ze nodig hebben.

Wanneer we gaan kijken naar de handelingen die meer bevoegdheid nodig hebben moet je denken aan terminale zorg of nachtzorg. Verder hoort hier ook het verzorgen van eventuele wonden bij of het toedienen van medicatie. Maar het kan ook voorkomen dat er psychische problemen zijn waar de hulpverlener de hulpbehoevende mee moet helpen.

Welke opleiding?

Er zijn natuurlijk enorm veel opleidingen die je kunt doen wanneer je de thuiszorg in wilt. Je kunt het bijvoorbeeld als bijbaantje doen tijdens je studententijd. Je kunt ouderen helpen in huishoudelijke taken. Maar je kunt er ook voor kiezen om ook medische handelingen te verrichten zoals het verzorgen van bijvoorbeeld wonden of het toedienen van medicatie.

 

Leuk? post