De 20 leukste hondenrassen

Denk je erover om een ​​hond te nemen? Het bezitten van een hond brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, dus denk er goed over na. Er zijn tientallen factoren die een rol spelen bij het kiezen van het juiste hondenras. Welk ras is het beste om te kiezen en welke past het beste bij jou? Wij hebben hier een lijst opgesteld met de 20 beste en leukste hondenrassen.

 

Labrador Retreiver

Labrador retriever gezinshond ras lief blond

Het temperament van de Labrador is een vriendelijk, aangenaam, extravert en handelbaar karakter. De ideale gezinshond! Het reukvermogen van Labradors stelt hen in staat om bijna elke geur op te merken en het pad van zijn oorsprong te volgen. Ze blijven over het algemeen op de geur totdat ze het vinden. Marine, leger en politie gebruiken ze als speurhonden om smokkelaars, dieven, terroristen en zwarthandelaren op te sporen. Labradors houden er instinctief van om voorwerpen en zelfs handen of armen in hun mond te houden, wat ze met grote zachtheid kunnen doen (een Labrador kan een ei in zijn mond dragen zonder het te breken).

Het is bekend dat ze een zeer zacht gevoel in de mond hebben, omdat ze zijn gefokt om wild zoals watervogels op te halen. Ze zijn geneigd om op voorwerpen te kauwen (hoewel ze kunnen worden getraind om dit gedrag op te geven). De vacht van de Labrador Retriever stoot water tot op zekere hoogte af, waardoor het uitgebreide gebruik van de hond bij de jacht op watervogels wordt vergemakkelijkt. Labradors hebben een reputatie als een zeer gelijkmatig ras en een uitstekende gezinshond. Dit omvat een goede reputatie bij kinderen van alle leeftijden en andere dieren.

Bulldog (Amerikaans en Engels)

amerikaanse bulldog lief speels hond ras

Over het algemeen staan ​​Bulldogs bekend om hun goede omgang met kinderen, andere honden en huisdieren. Ze kunnen zo gehecht raken aan huis en gezin, dat ze de tuin niet uit durven zonder een menselijke metgezel. Ze slapen ook eerder op iemands schoot dan achter een bal door de tuin te jagen.

Bulldogs zijn spontaan, avontuurlijk en sommigen houden zelfs van skateboarden! Fokkers hebben gewerkt aan het verminderen/verwijderen van agressie bij deze honden. De meeste hebben een vriendelijk, geduldig karakter. Bulldogs worden erkend als uitstekende huisdieren vanwege hun neiging om sterke banden met kinderen te vormen.

Basset Hound

Basset Hound speurhond snuffelhond ras

De Basset Hound is een vriendelijke, extraverte en speelse hond, tolerant ten opzichte van kinderen en andere huisdieren. Basset Hounds hebben grote hangende oren (bekend als “leer”) die geen lucht in hen laten circuleren, zoals andere rassen met rechtopstaande of meer open oren.

Dit kan leiden tot infecties en oormijt als hun oren niet schoon en droog worden gehouden. Als hun oren dagelijks op de grond of in voedsel mogen bungelen, kunnen ze chronische en mogelijk dodelijke ooraandoeningen krijgen. Jonge puppy’s struikelen over hun lange oren en kunnen per ongeluk in hun oren bijten als ze in hun eten bungelen. Dit kan leiden tot infectie als ze de huid breken.

Dobermann Pincher

Dobermann pincher hond ras medium groot

Dobermann Pinschers staan ​​bekend als intelligente, alerte en vasthoudend loyale metgezellen en waakhonden. Persoonlijkheid varieert sterk tussen elke Doberman, maar als ze goed worden verzorgd en getraind, zijn ze over het algemeen liefdevolle en toegewijde metgezellen. De Doberman is gedreven, sterk en soms koppig. Het bezitten van een hond vereist toewijding en zorg, maar als ze goed worden opgeleid, kunnen het geweldige gezinshonden zijn.

In tegenstelling tot sommige rassen (zoals de Duitse herder), willen Dobermanns graag behagen nadat hun plaats in hun roedel is vastgesteld en die plaats niet als een alfa is. Met een consistente aanpak kunnen ze gemakkelijk te trainen zijn en zullen ze heel snel leren. Zoals bij alle honden, kunnen ze, als ze goed zijn opgeleid, uitstekend met kinderen omgaan. Dobermanns passen zich snel aan, hoewel ze hun leider volgen en aandacht waarderen.

Duitse Dog (Deense Dog)

duitse dog deense dog grootste hond

Het grote en imposante uiterlijk van de Duitse dog logenstraft zijn vriendelijke karakter. Ze staan ​​bekend om het zoeken naar fysieke genegenheid bij hun baasjes, en het ras wordt vaak aangeduid als een “zachtaardige gigantische Duitse Doggen zijn over het algemeen goed gezind tegenover andere honden, andere niet-hondachtige huisdieren en bekende mensen. Ze vertonen over het algemeen geen extreme agressiviteit of een hoge prooidrift.

De Duitse dog is een heel zachtaardig en liefdevol dier en met de juiste zorg en training is hij geweldig in de buurt van kinderen, vooral wanneer hij met hen opgroeit. Als een Duitse dog echter niet goed gesocialiseerd is, kan hij angstig of agressief worden tegenover nieuwe stimuli, zoals vreemden en nieuwe omgevingen.

Duitse Doggen zijn een ras dat wordt aanbevolen voor gezinnen, op voorwaarde dat ze vroeg en later worden getraind, door dierenexperts beschouwd als hun voorkeur om op en tegen eigenaren te zitten als “’s werelds grootste schoothondje”

Teckel

Teckel hond ras klein donker bruin

Teckels zijn speels, maar als jachthonden kunnen ze behoorlijk koppig zijn. Teckels staan ​​bekend om hun neiging om kleine dieren, vogels en tennisballen met grote vastberadenheid en wreedheid te achtervolgen. Veel teckels zijn koppig, waardoor ze een uitdaging zijn om te trainen. Teckels zijn van nature gravende en graven zich waarschijnlijk in dekens en andere voorwerpen in huis als ze zich vervelen of moe zijn.

Teckels kunnen moeilijk zindelijk zijn, en geduld en consistentie zijn vaak nodig bij dit streven. Veel teckels houden niet van onbekende mensen, en velen zullen naar ze grommen of blaffen. Hoewel de teckel over het algemeen een energieke hond is, zijn sommigen kalm. Teckels kunnen agressief of angstig worden als ze op jonge leeftijd onjuist worden opgevoed en niet worden gesocialiseerd. Ze hebben een zorgzame, liefhebbende eigenaar nodig die hun behoefte aan amusement en beweging begrijpt.

Soms wordt de teckel ook als tekkel geschreven.

Cocker Spaniël

Cocker Spaniël hond ras lichtbruin

Cocker Spaniels werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden in het Verenigd Koninkrijk, met de term cocker afgeleid van hun gebruik om op de Euraziatische houtsnip te jagen. Toen het ras naar de Verenigde Staten werd gebracht, werd het gefokt volgens een andere standaard, waardoor het zich kon specialiseren in de jacht op de Amerikaanse houtsnip.

Verdere fysieke veranderingen werden in het begin van de 20e eeuw in de cocker in de Verenigde Staten gefokt. De twee moderne spanielrassen zijn vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Problemen die de twee rassen gemeen hebben, zijn oorinfecties en een verscheidenheid aan oogproblemen. Een groot aantal rassen is vatbaar voor heupdysplasie.

Rottweiler

Rottweiler hond ras

Rottweilers zijn een krachtig ras met goed ontwikkelde genetische hoedende en bewakingsinstincten. Potentieel gevaarlijk gedrag bij Rottweilers is meestal het gevolg van onverantwoordelijk eigendom, misbruik, verwaarlozing of gebrek aan socialisatie en training. De uitzonderlijke kracht van de Rottweiler is echter een extra risicofactor die niet mag worden verwaarloosd. Het is om deze reden dat rasexperts verklaren dat formele training en uitgebreide socialisatie essentieel zijn voor alle Rottweilers.

Volgens de AKC houden Rottweilers van hun baasjes en gedragen ze zich misschien op een clowneske manier tegenover familie en vrienden, maar ze beschermen ook hun territorium en verwelkomen geen vreemden totdat ze op de juiste manier zijn geïntroduceerd. Gehoorzaamheidstraining en socialisatie zijn vereist.

Een onderzoek uit 2008 waarbij leden van rasverenigingen werden onderzocht, ontdekte dat, hoewel Rottweilers gemiddeld waren in agressiviteit (bijten of bijtpogingen) jegens eigenaren en andere honden, het aangaf dat ze de neiging hebben agressiever dan gemiddeld te zijn tegenover vreemden. Deze agressie lijkt gecorreleerd met waakhond en territoriale instincten.

Shetland-herdershond

Shetland herders hond

 

Het algemene uiterlijk van de Sheltie is dat van een miniatuur Rough Collie. Het is een kleine, dubbelgecoate werkhond, wendbaar en stevig. Blue merle Shelties kunnen blauwe ogen hebben of één bruin en één blauw oog, maar alle anderen hebben donker gekleurde ogen.

Hun uitdrukking zou die van alertheid moeten zijn met een zachtaardig en soms gereserveerd karakter. Ze zijn vaak erg goed met kinderen. Ze dragen hun staart laag, alleen opgetild als ze alert zijn en nooit over de rug gedragen. Ze zijn een intens loyaal ras, soms gereserveerd tegenover vreemden, maar mogen niet verlegen zijn of verlegen zijn volgens de AKC-rasstandaard.

Maltezer

maltezer hond ras wit

 

Maltezers zijn gefokt als knuffelige gezelschapshonden. Ze zijn buitengewoon levendig en speels, en zelfs als een Maltezer ouder wordt, blijven hun energieniveau en speelse houding redelijk constant. Sommige Maltezers kunnen af ​​en toe wispelturig zijn met kleinere kinderen en moeten tijdens het spelen onder toezicht staan, hoewel het socialiseren van hen op jonge leeftijd deze gewoonte zal verminderen.

Ze zijn ook dol op mensen en blijven liever bij hen in de buurt. De Maltezer is erg actief in een huis, en geeft de voorkeur aan besloten ruimtes en doet het heel goed met kleine tuinen. Om deze reden doet het ras het ook goed in appartementen en herenhuizen, en is het een gewaardeerd huisdier van stadsbewoners. Sommige Maltezen kunnen last hebben van verlatingsangst.

Husky (Siberische, Malamute)

husky hond ras

Het is bekend dat de Husky huilt in plaats van blaft. Ze zijn beschreven als ontsnappingskunstenaars, waaronder onder meer graven, doorkauwen of zelfs springen over hekken. Omdat de Siberische Husky door de Chukchi in een familiale omgeving was grootgebracht en niet aan hun lot was overgelaten, konden ze met kinderen worden vertrouwd.

Siberische Husky’s hebben een hoge prooidrift vanwege de Chukchi, waardoor ze in de zomer vrij kunnen rondlopen. De honden jaagden in roedels en jaagden op wilde katten, vogels en eekhoorns, maar met training kunnen ze ook andere kleine dieren toevertrouwen. Ze zouden pas naar de Chukchi-dorpen terugkeren als de sneeuw terugkeerde en voedsel schaars werd. Hun jachtinstinct is vandaag de dag nog steeds terug te vinden in het ras.

Een Husky heeft veel beweging nodig want het is een echte werkhond. Houdt daar dus rekening mee.

Poedel

poedel hond ras

Poedels staan ​​bekend als een zeer intelligent, energiek en sociaal ras. Ze vereisen zowel fysieke als intellectuele activiteiten. Van belang is het scherpe gevoel van dit ras voor instinctief gedrag. In het bijzonder zijn markerings- en jachtritten gemakkelijker waarneembaar bij poedels dan bij de meeste andere rassen. Een typische poedel zou bij de eerste introductie gereserveerd moeten worden voor vreemden, maar na een tijdje zou hij langzaam een ​​warm en persoonlijk karakter moeten tonen.

Pittig, gemeen gedrag wordt als een ernstige fout in het ras beschouwd. Poedels zijn zeer trainbare honden die doorgaans uitblinken in gehoorzaamheidstraining. Een poedel zal het goed doen bij veel hondensporten, waaronder hondenbehendigheid, flyball, dokduiken, veldtracking en zelfs schutzhund, en kan eigenaren volgen tijdens wandeltochten of elke andere reis waarbij zwemmen betrokken is, zolang de hond gewend is aan water en zwemmen.

Chihuahua

chihuahua

 

Het temperament van de eigenaar kan een verschil maken in het temperament van de pup. Getemperde chihuahua’s kunnen gemakkelijk worden uitgelokt om aan te vallen en zijn daarom over het algemeen niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het ras heeft de neiging zeer loyaal te zijn aan een bepaalde persoon en kan in sommige gevallen overbeschermend worden voor de persoon, vooral in de buurt van andere mensen of dieren.

Als ze goed worden beheerd door oudere kinderen van 13 jaar en ouder, kunnen ze zich aanpassen aan dit soort leven met een toegewijde eigenaar. Ze kunnen niet altijd overweg met andere rassen en hebben de neiging om een ​​”clanish” karakter te hebben, waarbij ze vaak de voorkeur geven aan het gezelschap van andere chihuahua’s of chihuahua-mixen boven andere honden. Deze eigenschappen maken ze over het algemeen ongeschikt voor huishoudens met kinderen die niet geduldig en kalm zijn.

Yorkshire Terriër

Yorkshire terrier hond ras klein

Het ideale karakter of de “persoonlijkheid” van de Yorkshire Terrier wordt beschreven met een “koets dat heel rechtop staat” en “een belangrijke uitstraling uitstraalt”. Hoewel klein, is de Yorkshire Terrier actief, erg overbezorgd, nieuwsgierig en dol op aandacht. Mentaal gezonde en emotioneel veilige honden zouden normaal gesproken niet het zachte onderdanige temperament moeten vertonen dat gezien wordt bij schoothondjes.

Daarom wordt geadviseerd dat een Yorkie niet geschikt is voor een huis met typische jonge kinderen. In plaats daarvan zijn ze ideale metgezellen voor oudere gezinnen met veel meer gerenommeerde fokkers die routinematig alleen naar gezinnen met kinderen ouder dan ongeveer 8 jaar gaan voor het comfort van de hond, maar meer nog voor het voordeel van het kind. Yorkshire Terriers zijn een gemakkelijk hondenras om te trainen.

Pitbull

pitbul hondenras

 

Pitbulls zijn gemaakt door buldoggen en terriërs samen te fokken om een ​​hond te produceren die de speelsheid en behendigheid van de terriër combineerde met de kracht van de buldog. Pitbulls vervullen met succes de rol van gezelschapshonden, politiehonden en therapiehonden. Pitbulls vormen ook de meerderheid van de honden die worden gebruikt voor illegale hondengevechten in Amerika. Bovendien melden wetshandhavingsorganisaties dat deze honden worden gebruikt voor andere snode doeleinden, zoals het bewaken van illegale drugsoperaties, gebruik tegen de politie en als aanvalshonden.

In een poging om de vechtreputatie van pitbullachtige honden tegen te gaan, hernoemde de San Francisco Society for the Prevention of Cruelty to Animals pitbullterriers in 1996 tot “St. Francis Terriers”, zodat mensen ze eerder zouden adopteren. 60 op temperament gescreende honden werden geadopteerd totdat het programma werd stopgezet, nadat verschillende van de pas geadopteerde pitbulls katten hadden gedood. Het New York City Center for Animal Care and Control probeerde een soortgelijke aanpak in 2004, door hun pitbulls te hernoemen als ‘New Yorkies’, maar liet het idee varen ondanks overweldigende publieke tegenstand.

Beagle

Beagle hond ras slim medium

De Beagle heeft een gelijkmatig humeur en een zachtaardig karakter. In verschillende rasstandaarden beschreven als “vrolijk”, zijn ze beminnelijk en meestal niet agressief of timide, hoewel dit van het individu afhangt. Ze houden van gezelschap, en hoewel ze aanvankelijk afstandelijk kunnen zijn tegenover vreemden, zijn ze gemakkelijk te overtuigen.

Om deze reden zijn ze slechte waakhonden, hoewel hun neiging om te blaffen of te huilen wanneer ze worden geconfronteerd met het onbekende, ze goede waakhonden maakt. In een onderzoek uit 1985, uitgevoerd door Ben en Lynette Hart, kreeg de Beagle de hoogste score voor prikkelbaarheid, samen met de Yorkshire Terrier, Cairn Terrier, Dwergschnauzer, West Highland White Terrier en Fox Terrier. Beagles zijn intelligent, maar omdat ze zijn gefokt voor de lange jacht, zijn ze vastberaden en vastberaden, waardoor ze moeilijk te trainen zijn.

Border Collie

Border Collie hond ras zwart wit boerderij

Border Collies vereisen veel dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie. De Border Collie is een intelligent hondenras; in feite wordt het algemeen beschouwd als het meest intelligente hondenras. Hoewel de primaire rol van de Border Collie een herdershond is, wordt dit type ras steeds populairder als huisdier. In januari 2011 werd gemeld dat een Border Collie 1022 woorden had geleerd en vervolgens handelde door deze woorden door mensen te citeren.

Vanwege hun werkende erfgoed zijn Border Collies veeleisend, speels en energiek. Ze zijn beter af in huishoudens waar ze veel kunnen spelen en bewegen, zowel met mensen als met andere honden. Vanwege hun veeleisende persoonlijkheid en behoefte aan mentale stimulatie en lichaamsbeweging, ontwikkelen veel Border Collies neurotisch gedrag in huishoudens die niet in staat zijn om in hun behoeften te voorzien.

Golden Retriever

golden retriever hondenras

Het temperament van de Golden Retriever is een kenmerk van het ras vriendelijk, vriendelijk en zelfverzekerd is een standaard. Golden Retrievers zijn goede huisdieren, vooral omdat ze geduldig zijn met kinderen. Het zijn geen “eenmanshonden” en zijn over het algemeen even beminnelijk met zowel vreemden als degenen die ze kennen.

Hun vertrouwende, zachte karakter maakt ze tot een slechte waakhond. Elke vorm van niet-uitgelokte agressie of vijandigheid jegens mensen, honden of andere dieren, zowel in de showring als in de gemeenschap, wordt als onaanvaardbaar beschouwd bij een Golden Retriever en past niet bij het karakter van het ras, en een Golden Retriever mag dat ook niet zijn. verlegen of nerveus. De typische Golden Retriever is kalm, van nature intelligent en biedbaar, en met een uitzonderlijke gretigheid om te behagen. Golden Retrievers staan ​​ook bekend om hun intelligentie.

Mopshond

mopshond hondenras klein man in black wit blond

Het ras wordt vaak beschreven als multum in parvo, of “veel in weinig”, een verwijzing naar de opmerkelijke persoonlijkheid van de mopshond, ondanks zijn kleine formaat. Mopsen hebben een sterke wil maar zijn zelden agressief en zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. De meerderheid van het ras is dol op kinderen en stevig genoeg om goed met ze te spelen.

Afhankelijk van de stemming van hun baasje, kunnen ze stil en volgzaam zijn, maar ook levendig en plagerig. Mopsen zijn meestal intuïtief en gevoelig voor de stemmingen van hun baasjes en willen ze meestal graag behagen. Mopsen hebben de neiging om een ​​​​enigszins lui karakter te hebben en brengen veel tijd door met dutten. Ze worden vaak “schaduwen” genoemd omdat ze hun baasjes volgen en graag dicht bij de actie blijven, hunkerend naar aandacht en genegenheid van hun baasjes.

Duitse herder

Duitse herders zijn gematigd actieve honden en worden in rasstandaarden beschreven als zelfverzekerd. Het ras wordt gekenmerkt door een bereidheid om te leren en een gretigheid om een ​​doel te hebben. Ze zijn nieuwsgierig, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn en geschikt voor zoekmissies.

Ze kunnen overbeschermend worden voor hun familie en territorium, vooral als ze niet correct worden gesocialiseerd. Ze zijn niet geneigd om onmiddellijk vrienden te worden met vreemden. Duitse herders zijn zeer intelligent en gehoorzaam. Goed opgeleide en gesocialiseerde Duitse herders hebben de reputatie erg veilig te zijn.

duitse herder bruin zwart medium groot politiehond

Train je pup zodat het een fijne gehoorzame hond wordt

Er is niets zo fijn als een hond die goed naar je luistert. Zo kun je een nog betere band met je dier opbouwen.

Zorg voor goed voer

Goed voer zorgt ervoor dat je pup/hond gezond blijft en daardoor hoef je minder vaak naar de dierenarts.

Test je kennis

Van plan een huisdier te nemen? Dan kun je ook een dieren quiz spelen online om je kennis te testen.

4.7/5 - (27)

Plaats een reactie