Waarop letten bij het kiezen van gordijnen?

Het uitkiezen van nieuwe gordijnen kan nog best lastig zijn. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden, en bovendien moeten de gordijnen ook nog eens bij jouw voorkeuren passen. Maar waar moet je nu op letten bij het uitzoeken van gordijnen?

Welke functie heeft het gordijn?

Je moet als eerste bepalen welke functie de gordijnen gaan krijgen. Zo moeten gordijnen in de slaapkamer vaak verduisterend zijn, terwijl gordijnen in het keukenraam best van een licht doorlatende stof gemaakt mogen zijn. Ook moet je voor jezelf nagaan of de gordijnen ’s avonds gesloten worden, of dat ze meer decoratief gebruikt gaan worden.

Kies de kleur

Om de gordijnen bij het interieur te laten passen, is de kleur ook erg belangrijk. Als je een kleur gaat bepalen, kijk je eerst naar de kleur van de vloer en de muur. Op het moment dat je oranje vloerbedekking hebt liggen, zal een appeltjesgroen gordijn niet zo heel mooi staan. Kies dus vooral een kleur uit die bij de rest van je woning past. Moeite met het kiezen van een kleur? In de meeste gevallen passen crèmekleurige, bruine, grijze of zwarte gordijnen moeiteloos bij het interieur.

Rail of roede?

Gordijnen aan een rail laten over het algemeen minder licht door aan de bovenzijde, en ze houden bovendien meer kou buiten de deur. Gordijnen die aan een roede bevestigd zijn middels lussen, ringen of strikken komen vaak warmer, vrouwelijker en romantischer over.

Wassen van gordijnen

Zo af en toe moeten gordijnen ook gewassen worden. Wanneer je altijd zelf de regie in handen wilt houden, moet je voor de aanschaf kijken naar de mogelijkheden tot wassen. Er zijn namelijk gordijnen die helemaal niet gewassen kunnen worden, of enkel chemisch gereinigd mogen worden bij een stomerij. Maar er bestaan ook gordijnen die gewoon in de wasmachine gewassen kunnen worden op het programma voor fijne was.

Leuk? post