Tweede woning kopen?

De vakantie staat voor de deur. Duizenden Nederlanders trekken met hebben en houden (inclusief camper) naar een camping in het buitenland om er een weekje of twee te vertoeven. Een klein deel trekt ook naar een tweede woning. In dit artikel reiken we je wat meer informatie aan omtrent dergelijke recreatiewoning en wie weet bezit je er binnen afzienbare tijd zelf eentje. Want hoe men het ook draait of keert: voor velen is het bezitten van een woning op een idyllische plaats toch wel een droom.

In eerste instantie is het uiteraard belangrijk om de correcte keuze te maken. Eenmaal de knoop werd doorgehakt en er voldoende financiële middelen zijn om een tweede woning aan te kopen, is het tijd om een bestemming uit te kiezen. Afhankelijk van de bestemming zal voldoende advies moeten worden ingewonnen.  Frankrijk is bijvoorbeeld een populaire bestemming en dan moet men het volgende opmerken: in maart 2014 werd in de Franse wetgeving een hoop veranderd op het gebied van ruimtelijke ordening. Fiscaal gezien was het een slechte zaak voor eigenaren van tweede woningen. In alle landen is de wetgeving onderhevig aan veranderingen en dat is net het probleem. Wat nu misschien fiscaal voordelig is, is in de toekomst misschien niet meer. Gespecialiseerde informatiewinning is dus een stap die zeker en vast wat tijd in beslag mag nemen indien men effectief van plan is om een  tweede woonst aan te kopen in het buitenland.

Eenmaal men weet waar men een woonst wenst aan te kopen, dan is het tijd om het aanbod te bekijken. Er is een gigantisch aanbod: van kleine bescheiden woningen met twee kamers en een gemeenschappelijk zwembad tot heuse kastelen – veel zal afhangen van de markt en uiteraard ook van het beschikbare budget. Zoals reeds gemeld is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Online een huis aankopen en bij aankomst opmerken dat het bouwbedrijf lange tijd terug failliet is gegaan en de schuldigen met de noorderzon zijn verdwenen, … Het is reeds meermaals gebeurd. Informatie doornemen en de situatie ter plaatse bekijken zijn dus de basis zaken die dienen te gebeuren bij de zoektocht naar een tweede woning.

Leuk? post