Op kamers wonen tijdens je studie? Doen!

De meeste introductieweken in verschillende studentensteden zijn voorbij. Je hebt nieuwe mensen leren kennen, een week gefeest en vanaf maandag duik je de schoolbanken in. Het is tijd om te starten met je studie. Een spannende tijd met veel nieuwe indrukken. Ben je van plan om op kamers te gaan wonen? Op kamers wonen tijdens je studententijd is een ervaring op zich en voegt veel toe aan je studentenleven. Lees hier 5 redenen om op kamers te gaan.

Je hoeft geen verantwoording af te leggen

Heerlijk! Een avondje flink doorzakken en vervolgens jezelf op een dag vrij trakteren om uit te brakken? Maakt niet uit. Geen moeder die ‘s ochtends aan je bed staat met de woorden: “Moet jij niet naar school?” Zin in een zak chips? Om vier s’ middags al een dutch mojito cocktail of een biertje met je huisgenoten? Het kan allemaal. Uiteindelijk draag je de verantwoordelijkheid voor je studie natuurlijk zelf. Je moet toch studeren, wil je je tentamens halen. Maar het feit dat je zelf kunt bepalen wanneer je dat doet, op welke manier en dat je geen uitleg aan je ouders verschuldigd bent, is een fijn gevoel van vrijheid.

Je eigen plekje

Vaak deel je een studentenhuis met verschillende huisgenootjes. Ieder heeft zijn eigen kamer van gemiddeld 12m2, en je deelt voorzieningen zoals de keuken en de badkamer. Het leuke van een eigen kamer hebben is dat je hem helemaal kan inrichten naar je eigen smaak. Kies leuke meubeltjes, accessoires en andere spulletjes waardoor je echt een eigen plekje creëert. Heb je niet zoveel geld? Neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel of budgetwinkels, zoals de Action of de Xenos. Zij hebben vaak veel leuke woonspulletjes in hun collecties.

Je leert veel

Natuurlijk doe je veel kennis op, tijdens je studie. Maar ook van het op jezelf wonen leer je veel. Er zijn verschillende dagelijkse klusjes, zoals schoonmaken en koken die je voor het eerst zelf moet doen. Maar ook je eigen kleding wassen, boodschappen doen en leren omgaan met je geld. De vast lasten zoals kamerhuur en boodschappen liggen een stuk hoger nu je op jezelf woont. Gelukkig hebben je huisgenoten hier ook vaak mee te maken, waardoor iedereen low-budget wil leven. Je kunt kosten besparen door samen te eten en bijvoorbeeld toiletpapier en schoonmaak spullen te delen.

Huisgenoten

Het leuke van op kamers wonen is dat je een aantal huisgenoten hebt. Deze mensen studeren ook allemaal en zitten in dezelfde levensfase. Hierdoor heb je veel raakvlakken. Dat is wel wat anders dan je ouders. Vaak wordt er ook samen gegeten en dingen ondernomen zoals stappen of naar de bioscoop. Natuurlijk moet je ook rekening met elkaar houden en laten huisgenoten elkaar meestal met rust wanneer de deur dicht is. Klop dan eventjes voordat je naar binnen gaat. Naast gezelligheid is het ook belangrijk dat je je eigen rommel opruimt. Let ook een beetje op met geluidsoverlast, zeker als je huisgenoot een dag later een belangrijk tentamen heeft.

Ben jij er klaar voor? Het is even spannend in het begin, maar je went snel. Neem dus die stap en ga op zoek naar een leuk kamertje om te wonen tijdens je studie.

Leuk? post