Ondervloeren vinyl

Een ondervloer voor vinyl geeft stabiliteit aan de vloer, dempt het geluid en voorkomt dat je koude voeten krijgt. Vinyl lijkt zo eenvoudig te leggen maar iedereen die zich er wel eens aan gewaagd heeft zal erachter gekomen zijn dat een kamer strak in het vinyl leggen echt nog niet meevalt. Meer nog dan bij tapijt of laminaat valt of staat het eindresultaat met de keuze van de ondervloer. De eisen die vinyl stelt aan een ondervloer kan je het best vergelijken met die van marmoleum en rubber. De sleutel naar een strakke vinylvloer is een 100% droge, schone en vlakke ondervloer.

Waar welke ondervloer?

Wanneer we te maken hebben met een niet helemaal vlakke betonvloer, oude tegelvloer of een houten vloer moet de vloer eerst gestabiliseerd en uitgevlakt worden. Ben je er volkomen zeker van bent dat de basisvloer volledig vlak is, na bijvoorbeeld een behandeling met egaline, is een extra ondervloer voor vinyl niet noodzakelijk.

In alle andere omstandigheden vraagt vinyl om een veerkrachtige en tevens stabiele ondervloer van een softboard met een harde toplaag er overheen. De zachte ondervloer vangt op deze manier kleine oneffenheden op terwijl de bovenlaag voorkomt dat je met hakken of stoelpootjes door de vloerbedekking prikt. De keuze in dergelijke ondervloeren is divers en het best overleg je met de leverancier van je vinyl welk systeem voor jouw omstandigheden het beste is.

Isolerende eigenschappen van vinyl

Hoe dikker het vinyl is hoe hoger de akoestische en thermische waarden van het product zelf zijn. Op het moment dat je echter vinyl in een appartementencomplex met benedenburen wilt gaan leggen zal je een geluiddempende ondervloer voor vinyl moeten aanbrengen. Hierbij maakt het niet uit of je een geluidsreducerende platen of een schuimfolie neemt. Het belangrijkste is dat de ondervloer TNO gekeurd is en voorzien van een TÜV merk.

Valt je keuze op ondervloer platen die wat dikker zijn vergeet dan niet om naar de hoogte van de deuren te kijken. Een samengestelde vloerplaat, alleen een zachte vezelplaat is immers niet voldoende bij vinyl, bedraagt toch al snel een 6 tot 8 mm en met de dikte van het vinyl erbij opgeteld kan dit soms net een millimeter te veel zijn.

Leuk? post